... Няма фиксирана лихва - това е мечтата на кредитополучателя.
Може би няма, ама в БГ. Тук в нормалният свят ИМА. Ако искаш, мога да ти го докажа. Ето например аз и досега плащам 3,5% лихва по ипотеката (вече 10-та подред) година. При това това е брутната лихва, нето ще е някъде към 2%. Това положение е закрепостено с нотариален договор за 30 години, като банката нито може да променя лихвата, нито може да си поиска парите преди да изтекат 30 години. Обратното аз мога винаги да изплатя главницата + наказателни лихви, ако основната лихва е по-ниска от 3,5% и без наказание ако е по-висока.
Сега си представи, че настъпи хиперинфлация или поне яка инфлация. Кой е печелившият? Аз или банката?
Можеш ли да ми обясниш по-подробно одебеленото, моля? Кое е бруто и кое е нето в лихвата ти?
Иначе банката няма да ти вдигне лихвата - правителството ще го направи, като промени законовата база, на която е стъпил твоят нотариален договор. Нотариалните договори са подчинени на законите, а не обратно - ако има закон, който противоречи на нотариалния ти договор, законът се прилага недвусмислено. Затова ти казах, че няма фиксирана лихва, а лихва със стабилна база. Ако се промени базата (законът), ще се промени и лихвата. Когато правителството реши да спасява държавата от разруха (коато най-вероятно е причинена от действията на правителството, но това е друга тема), тогава твоят интерес като отделен кредитополучател отстъпва пред обществения интерес за спиране на инфлацията.
Не ме разбирай накриво - аз самият смятам, че това е неправилно и че равенството пред закона е върховен обществен интерес. Според мен пазарът ще се съвземе много по-бързо ако банките с фиксираните лихви глътнат вода без намесата на правителствто, но мен ме наричат лайняр заради тези ми възгледи. За съжаление (мое) точно това се случва винаги и точно това е основната теоретична база, върху която е изградена съвременна Европа. Затова ти препоръчах да прочетеш, а не да размишляваш. Щото справедливостта, заложена дълбко в теб, не иска да приеме несправедливостта, която неизменно ще се случи, ако се наложи правителството да решава. Но пък го има написано и примерите са категорични - винаги се случва. Още от първи курс студентите го учат, че е правилно, а чаааак в трети или четвърти курс им преподават за мъничко, че може и да не е правилно... Ама те вече като са се научили
Но в Холандия нашият разговор е само хипотетичен, защото хиперинфлация не се очаква в ниската земя през 2012г.