...
В стил "Една жена каза" искам да задам следния въпрос. Дочух че е обсъждан план "Б" в Гърция за емитиране на някакъв вид държавни задължения под формата на купони на име " i owe you", с които щяло да се изплаща част от пенсиите и заплатите и щели да се ползват редом с еврото. Не мога да публикувам източник защото ми бе казано в разговор, но от уважаван от мен човек. Въпроса ми е адресиран към goro : Има ли такова нещо?
От официални лица, било от правителството, било от опозицията такова нещо не съм чул. Чувал съм "подобни съвети", включително и въвеждане на паралелна парична единица, но те обикновено са идвали отвън - западни, мисля повече, англоезични икономисти. И правителството и опозицията твърдят, че
няма проблем с изплащане на пенсии и заплати. Проблем е обслужването на външния дълг и рецесията в икономиката.
Тъй като се спекулира, че помощта за Гърция била много евтина (и даже до 2022? година според дойчовелевския парцал) страната била освободена от подобни задължения - ей тука Greece’s Debt Due: What Greece Owes When:
http://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/Барутлията, много преди да стане министър, 2-3 години, предлагаше да се пуснат нещо като "облигации" с които бизнеса да може да си плати бъдещите данъци. Но е твърдо срещу излизането от евро-системата. Има други, и отдясно и отляво, които са за излизане.
Според Барутлията,
без решаването на дълговия проблем - и то - НЕ САМО НА ГЪРЦИЯ! и промени в архитектурата на еврозоната - тя няма бъдеще и в най-добрия случай е осъдена на вегетиране и бавно разложение.
Та... може в българската и немската преса нещата да се представят, сякаш Сириза са клекнали пред немците, но по-скоро са, както ги казва той (преразказ):
"Добре...., като искат, ще спрем да говорим за отписване/подстригване на дълга. В крайна сметка не е важно как ще го наречем. Нека да е - разсрочване, предоговаряне - важното е резултатите да са същите като при отписване."Не са го постигнали. Засега...
Засега изтърсват, като брашнени чували всички обществени/държавни каси, за да изплащат вноските по дълга...
*
Резултатите от едно соц. проучване:
- 69% от гърците са за "честно споразумение" с кредиторите
- 27 % са за "никакво отстъпление", дори ако трябва да се връща драхмата
Моите впечатления: 100% са за второто! (не трябва да се взимат за меродавни - познатите и приятелите ми са основно дребни и средни предприемачи).
Ще ми е интересно,
когато горните цифри се обърнат, а тенденцията е такава, как немците ще продължат да плашат гърците с "изгонване от еврото" и какво ще правят тогава. Сега заплахите им носят ползи: от Гърция изтичат капитали, това я поставя в слаби преговорни позиции, а местния бизнес буквално е удушаван - веднъж не може да ползва кредити поради ситуацията с банките (има компании дето се принудиха заради това да преместят седалищата си в други държави), втори път са принудени за вноса на суровини и материали да предплащат.
*
Вчера, на редовно заседание на министрите на финансите на Еврогрупата, гръцките предложения за реформи получили зелена светлина.
Шойбле се развикал, че приемането на закона за справяне с хуманитарната криза било едностранно действие на Гърция, но все пак млъкнал...
Иконоглиста без/с мастерска диплома Dijsselbloem укори гърците, че закъснявали...
Барутлията отхвърли закъсненията и сподели на гръцки и английски как му преиначават изказванията в пресата.
И добави още три предстоящи рИформи:
- лотария с касовите бележки (искаха я опозицията и кредиторите)
- переоси: нещо като отписване на глоби и наказания на тези, които си декларират недекларирани доходи за минали години срещу незабавно плащане на полагащите се данъци (переосито, правело се е и друг път в Гърция, не освобождава от наказателна отговорност и обикновено не е много успешно. Досега се отнасяше само за фирми.)
- мерки за облагането на триъгълните операции (при които монополите на практика не плащат данъци)
Коментар на Хаджиниколау:
- Първите две - добре, ама на третото дали ще се съгласят немците, нашите благодетели? Опозицията призна напредъка с половин уста... Иначе нямаше да е опозиция...
Реалността на "напредъка" предстои да я видим в действията на Марко от Драгичево...
*
Незначителни новини!1.
Докато турците поискаха смяната на гръцкия военен министър от Оупа долетяха слухове, че Барутлията щял да бъде сменен. От правителството ги опровергаха на момента...
Но факта си е факт!
Гръцките приятели не харесват днешните гръцки министри и това е! Харесват такива като до вчерашния финансов министър - Хардувелис - твърд привърженик на разбирателството с Оупа
Екипа на Хаджиниколау вчера разкри, че 2012 Хардувелис превел в чужбина 560.000 евро с малки - 58 превода. (За да са под 10.000 евро и да не попадат в полезрението на ГЦБ.) Уплашил се бил... И пропуснал да ги обяви в т. нар. декларация "потен есхис" - нещо като "откъде ги имаш". Хардувелис твърди, че всичко е законно и им е платил данъците, но започна разследване... (От предишните журналистически разследвания на Хаджиниколау един министър и антуража му са в затвора, вторият е на път, този е третият... май...)
Опозицията и гръцките и приятели разкриха, че жената на Барутлията си давала къщата в Атина и вилата в Егина под наем на чужденци.
През интернет даже!!!...
Докато живеели в Тексас (Барутлията преподаваше в тамошен университет)
Какъв престъпник!!! Без вратовръзка!!!
Кодзяс, външния министър на Гърция, казал пред немската преса:
"В Гърция имаме големи корупционни скандали. Отговорните за тези скандали гърци живеят днес в Германия. Германското правосъдие ще трябва най-накрая да ни даде протоколите от свидетелските показания, за да имаме доказателства, кои са били подкупени в Гърция....
Не може някой да призовава за етика и в същия момент,... лица като г. Христофоракос от Сименс, да живеят в Германия... Срещу корупцията сме, срещу незаконното забогатяване, но Германия ще трябва да престане да укрива големите разбойници."http://www.defencenet.gr/defence/item/νκοτζιάς-προς-γερμανούς-δώστε-μας-τα-ονόματα-αυτών-που-δωροδοκήσατε(Линка е от, по собствените им думи, "най-посещавания" гръцки сайт... за който, между другото чувам, че е собственост на българи... )
Не го харесват Кодзяс гръцките приятели и спасители! Комунист бил на младини, професор-пенкелер, минал през Харвард, Оксфорд и пр... за да си създаде алиби!!!
2.
Влиза в съда делото срещу Златна зора - 70? обвиняеми. 18 месеца при Самарко не можеше да влезе, но пък дясната му ръка си хортуваше преди това с тях...
3.
Влиза в съда делото срещу Сименс - 64 обвиняеми гърци и немци! Засега само за една от сделките с гръцката държава, да се надяваме ще дойдат другите.
10 години им трябваха на предишните управляващи за разследване!!!Как немските приятели на Гърция да харесват сегашните?
(Като споменах Сименс се сетих...
Не мога да повярвам, че софтуера и хардуерното осигуряване на паспортните служби в България струват 120 млн.!
Не мога и не мога!
Смятам... смятам... 50 паспортни служби по 10 компютъра /=500/ и допълнителните устройства..., нека да са 1000, от мен да мине! По 10.000 на бройка, пак от мен да мине, са 10.000.000! Хайде и 10.000.000 за софтуер и консумативи! Не ми излизат 120 млн... и това е! И 100 и 90 и 50 не излизат! Къде греша?
Та се питам - ако България е платила с пари на заем, трябва ли българският данъкоплатец да ги връща?
Или - трябваше ли да ги плати?)4.
Волът като риел, го хвърлял на гърба си!
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a64ffef8-c3f4-11e4-9019-00144feab7de.html#axzz3TsUzmlmg5.
http://bg.mondediplo.com/article1331.html6.
Повечето от гръцките работодателски организации, вече заявиха съгласието си за възстановяване на минималната работна заплата от 751 евро, като се запазят по ниските осигуровки на младите до 25 години (На младите Самарко наложи по минимална от минималната заплата - да се преборел с безработицата, ама те хукнаха навън!!!)
Дали няма да им се скара Шойбле?
7.
Ле Пен се обяви за напускане на еврото. Да живнела Галия...
...
НЕ ГО РАЗБИРАМ ТОЯ ЖИВОТ И МНОГО ХОРА В ТОЯ ЖИВОТ!Преди 20-25 години, много млад и зелен, не разбирах какво става в България...
Не разбирах, как асфалтовата ни улица от детството ми се превръща в разбит черен път...
Двадесетина години по-късно в Гърция съм долу горе наясно...
По-прогледнах...
Но...
Мой приятел, гръцки пенсионер, с не голяма пенсия, допълнително поокастрена от Самарко гласува за... Самарко...
В бг форумите, във вестниците - преобладаващо недоверие към Ципрас и Сириза... Почти... радост, че гърците ще потънат, сякаш ако стане, живналите райони, покрай пътните артерии свързващи двете страни ще живнат още повече и България ще цъфне и ще върже!!!
И моят приятел-грък, и в България, че и в Европа, като че ли хората са
по-склонни да вярват на:
- Шойбле, който 1994 си призна (щото го хванаха, дали има и друго?), че е взимал на ръка пари от... бизнеса... за... партията...
- любимата ми Кака, момичето на Кол, дружинната ръководителка, която на 35 години се пребоядиса...
и не вярват на:
- Ципрас, Барутлията, АнЕл... които поне засега не са хващани да лъжат и не са се пребоядисвали...
Мои приятели, които си преместиха бизнеса на запад, вече твърдят, че корупцията там била по-голяма отколкото в Гърция... Тях ги разбирам... От години им разправях, че
рибата се вмирисва откъм главата!
*
Като се върнал от първото си задгранично пътуване като премиер, Ципрас намерил на бюрото си плик с 500+ евро. Попитал? - командировъчните, които му се полагали по закон.
Казват, че се изсмял. Не разбирал, как е възможно да получава заплата, издръжката му и пътуванията му да се покриват на 100% от държавата и да получава командировъчни. Наредил да се премахнат премиерските командировъчни.
Ципрас не е богат. Не е и беден. (Строителен инженер, мисля че декларираше около 50.000 годишни доходи)
Демагог?
Предстои да видим...
Този линк е търсене за гръцките премиери умрели в бедност.
Има и такива!(Не са малко, по скоро са много повече непремиерите, политици, военни, общественици, интелектуалци и др. )Много от тях са влезли в политиката много богати.И се разоряват до там, че при някои, последващите гръцки правителства се принуждават да платят разходите за погребенията им, а в някои случаи да отпуснат скромни пенсии на семействата им или неомъжените им дъщери (в Гърция жените доскоро рядко работеха извън дома и частната работа). Точно като на прословутите пенсии на неомъжените генералски щерки довели, според медийните манипулатори, до гръцката криза.
Етика!Не е немска дума!
БИЗНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Додо,
Тъй като:
- пак стигнах една хубава поредица
- останах почти единствения списващ и без съмнение съм досадил и се преповтарям
- форума все пак има някакъв скромен рекламен потенциал
- оставен само на Новинаров, рано или късно ще умре
Би било жалко!
ПРЕДЛАГАМ
1. Да си го комерсиализираш, както намериш за добре. Дори да има против някой от старите участници - ДГД... (Не са ми известни толкова нечии други усилия за практическото му съществуване)
Ако не го намираш за добра идея
2. Обяви го на търг и, дано си покриеш поне част от усилията.
п.п.
Не казвам, че бих участвал в евентуален търг, нито че няма да участвам.
Мина ми нещо през ума, но не съм толкова на ти с този бизнес, не съм го обмислял, още по-малко решил.
Единствено, смятам че би било жалко нещо натрупало ресурс да се спихнеп.п.
... Казвал си, че светът се движи от идеи. Дали е ясна идеята към днешна дата, и кои са движещите сили, съответно средствата, за осъществяването и?
Че светът се управлява от идеите не съм го измислил аз. Перифразирах си Платон...
Пак по Платон...
днес управленските постове са заети от некадърниците... - естествено следствие от всеки успешен демократичен период (през който кадърното гражданство, спира да се интересува много от политиката, нали всичко е наред, и работи в частния сектор за повече пари).
Некадърниците в политиката са основните поддръжници са неолайнярската идея, че щяло да прелее от богатите към бедните, когато първите станат безсрамно богати... Избрани да управляват такива сложни системи като държавите, за да не лъсне некадърността им, пропагандират, че няма нужда от социално=обществено управление - невидимата ръка на пазара ще нареди нещата и само в критични случаи, тичат да спасят някоя от... видимите ръце на пазара... тези дето ги хранят...
И разбира се,
не в богатството* е проблема, а в начина на взимане на политически решения, във властта. Богатството е власт.
Чисто философски, неолайнярката идея и философските разбирания на разни руски еврейки преоткрити този век са импотентни - ако бяха прави, че егоизма е добродетел, на света оставен на егоизма не му остава нищо друго освен накрая да се самоизяде... От егоизъм... Такава е вътрешната логика на тази философия... (Нищо общо с "Рибо, рибо, сестра си ми ти рибо..." на Хемингуей)
Слава Богу, хората освен егоизъм имат и добродетели! И други философии.
Дали интелектуалния кръжок от Сириза ще успее да завърти европейското кормило в друга посока... Нямам идея.
Знам само, че старата баба на демокрацията е жива!
* богатството само по себе си е неутрално и може да заеме най-различни позиции, според идеите на носителите му. (По време на голямото гръцко въстание богатите гръцки търговци на виенската борса заплашили Метерних, че
само ще оттеглят капиталите си, ако продължава да пречи на доставките на оръжия за въстаниците и великия Метерних си подвил опашката. Днес... Все си мисля, че Юнкер е благосклонен към гърците за да не напуснат родината му богатите гърци...)
Във всички случаи богатството упражнява политическа (т.е. гражданска) власт. Според древните гърци, власт без авторитет е тирания, според римляните властта е функция на авторитета (примери от по ново време Ганди, Мандела).
...
Във всички случаи властта е свързана с морални критерии, а демокрациите са изцяло невъзможни без тази връзка!