Позволявам си да публикувам линк към статия на френски журналист.
http://www.grreporter.info/arogantnostta-provali-tsipras-i-varufakis/16916
Всичко можеш да предлагаш, приятелю!
Не ми е бащиния темата. Пиша в нея, защото за другите неща знам още по малко.
Ето още една такава статия.
http://www.segabg.com/article.php?id=740770Днес си подрасках, но се чудех дали дали да го пусна. Заслужава ли си. Запазих го.
Има някаква връзка...
Ето го:
*
Опозицията се скара с председателката на парламента.
Последната поиска 6-те депутати на Златна зора, които са задържани/следствени да бъдат доведени за да гласуват.
(Бяха в затвора и когато ги избраха!!!)
Прокурорът отказа.
Гърция!!!
*
За да вземе правилно или поне рационално решение човек, примерно - как да гласува на избори, дали да псува гърците или германците или брюкселските зелки и Берлин - той следва да бъде добре информиран.
Но защо наричаме тези дето уж трябва да ни информират - медиите - "Четвъртата власт" ?
Просто е! Защото те отдавна не се занимават с информиране, а с:
- прокарване на влияние - т.е. власт
- печелене - когато си медиен магнат вече си сам източник на власт, доколкото богатството е власт.
- все пак трябва да има и малко информация, тази която подкрепя тезите на "четвъртата власт"! и от време на време, може и малко вредна за нея, когато информацията не може да се скрие. Така "четвъртата власт" се сдобива с аргументи за обективност!!!
Грамотността е всеобща, медиите общо-достъпни, "четвъртата власт", когато има силата - пише на много езици, на нивото на тълпата. Подчертавам:
"на тълпата"!
Примери:
Ако гърците си плащаха данъцитеКупонът свърши, уважаеми гърци!Просто пошла журналистика!Опасна е!
Поставяйки под един общ знаменател всички "уважаеми гърци", "гърците" тази пошлост създава предпоставки за междуплеменни конфликти и увлича племената в такива.
Гърците едва ли щяха да псуват немците, ако не им бяха показали средния пръст на Афродита от Милос от кориците на Билд, ако не ги бяха нарекли мързеливци и лентяи. Общо взето са възпитани. Сега отговарят приблизително със същата пошла журналистика. Само не разстрелват шарлита...
Авторите на тази журналистика са от също "тълпата" - често, хора без чест и достойнство или просто глупави, често с дипломи, но недоучени...
Има и пошла журналистика с претенции.Предназначена е за по-умните, тези дето се смятат за нещо повече от "тълпата". От тази журналистика често се информират лица овластени да взимат политически или бизнес решения и решения въобще... Авторите и, недоучени като предходните пишат пошли заглавия и скучен текст, тук там с цифри.
Пошлото заглавие е за тълпата - тя няма да прочете повече.
Скучния текст с цифри е за тези дето мислят, че са по-умни от тълпата. Доказателствен материал.
Като прост Андрешко, просташки ще си поиграя с един текст на Ралица Ковачева:Гръцките поуки: „Кой” яде кюфтетата и в АтинаЧета:
...става ясно, че Гърция е станала жертва на лоши управленски практики далеч преди да стане „жертва” на финансовите пазари и на Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ), както гласи популярното обяснение. След като страната успява да се промуши в еврозоната
Аха....
"промушила" се, казва Ралица... Не счита за нужно да го доказва - нали всички знаят, че Гърция е влязла с измама в ЕЗ...
Аз обаче знам, че става въпрос за swap сделки с Goldman Sachs и, че тогава когато ги е правила, не е било незаконно.
Днес, по случайност, научих, че този swap е бил за някакви си 2,8 млд. "Някакви си", защото тогава икономиката на Гърция е много над 200 млд.
Също знам, че от тази техника са се възползвали повечето европейски страни приели изначално еврото, включително и "болния човек" на Европа по онова време - Германия, оздравял по късно именно благодарение на злощастното евро!
Те също ли са се "
промушили"?
А Германия?
А Кипър само преди няколко години?
Ралица не ни казва...
Продължавам да чета:
между 1995 и 2009 г. заплатите в публичния сектор нарастват със 159%, а в публичните предприятия с 221% (увеличението в частния сектор е 116%)
Их... ама тия гърци били истински прахосмукачки за пари бе!!!
1995 година не бях в Гърция и нямам спомен. Но съм бил в други.
1991 - 150+ драхми за 1 долар
1998 - 280+ драхми за 1 долар
2000 - 340+ драхми за 1 дол... (пардон... Гърция влезе в ЕЗ с 340,75 дрх. за евро, а то известно време беше на кантар с долара)
Надник на редови кофражист (без дневните премиални получавани като прословутите 13,14 и 15 заплата)
1991г. - 8-10000 дрх. - 60 долара (изчислено грубо за средното 9000др.)
2006г. - 50 - 55 евро. След 2006 се задържа малко и почна да пада.
Отношението важи за всички професии в частния сектор, които знам.
Откъде това увеличение "
в частния сектор е 116%"...
А.... Сетих се...
Източните на Ралица най-вероятно и
без да искат за забравили девалвацията на драхмата! В държавния сектор наистина бяха
донякъде компенсирани за девалвацията и инфлацията, вероятно за това и процентите там са по високи.
Умно момиче е нашата Ралица!, ползва
авторитетни източници!
И папагалства...
Продължавам да чета:
В този смисъл, не издържа тезата как управляващите са виновни, а не народът, който сега плаща високата цена – очевидно всички са били доволни от ситуацията и никой не си е давал сметка
Според нашата
пикла (да не ползвам по силни думи) и народа е бил доволен - ял е кюфтета! така де! Хем скочиха цените, хем му паднаха реалните доходи! Как няма да е доволен. А щом е доволен, значи е виновен!
Целият народ! Нали са гърци!
Продължавам да чета:
През 2012 г. работната група, която Европейската комисия изпрати в Гърция, за да осигури техническа помощ на гръцкото правителство констатира, че от общо 60 милиарда евро неплатени данъци...
... Според доклада укриването на данъци в Гърция е масова практика, както от самонаетите (които са една трета от заетите), така и от фирмите, които масово не плащат осигуровки или не регистрират работниците си. През годините са били прилагани спорадични мерки за повишаване на събираемостта на данъците, но ефектът е бил неутрализиран от чести данъчни амнистии.
Чудя се, Ралица българка ли е, в България ли живее?
Така изглежда и, ако е така, не е ли чувала, че гърците откриват "фиктивни" фирми в България за да плащат българския десетък?
Ако масово имат възможност да не плащат данъци в Гърция, защо им е да дават десятък в България?
Да и дадем по-нова информация и обяснение за бомбастичната цифра от 60 млд. (по голяма мисля? от всичките приходи в гръцкия бюджет).
Сега тази цифра е над 70 млд. (Предполагам се отнася за последните 10? години...)
Как се трупа?
Глобяват те 40 евро - плащаш 20, ако ги внесеш до две седмици. Ако не - плащаш 40 и лихви за всеки ден закъснения.
Данъка за колата се плаща до 31 декември. На 1 януари го плащаш
точно двоен, а всеки следващ ден + полагащите се лихви.
Долу горе така е и с другите данъци.
Няма как да не ги платиш!Работи една "резервна" система за изчисляване на доходите, които подлежат на облагане - т. наречените "текмирия" - дано го запомнят Ралиците. (имаше няколко години, в които я бяха премахнали за автомобилите).
Системата(цифрите примерни):- щом живееш в жилище - значи тази година си имал доход от поне - 4000 (за да го поддържаш)
- щом имаш кола малолитражка на 10 години - значи си имал доход от още - 4000 (за да я караш и поддържаш)
- о.... имаш и по голяма кола.... цели 2000 куб. - значи имаш доход още 8000
- я... ти си имал и басейн бе... - още...
- гледай го ти! и рибарска лодка имал - айде още ...
- аха... и любовница имаш, Ралица, твоята мама!!!
---- Стой - реве гърка - не съм и плащал! Не съм и плащал! Не дишам! Не ям! Не пия! Не е!...
Накрая...
Може нищо да не си изкарал през годината, да си написал в данъчната си декларация 0 доходи, ама си дишал...
Данъчните ти смятат "текмирията" и плащаш върху тях, че и те проверяват по здраво ако са твърде много... Станал си съмнителен...
Наистина - от време на време правителствата дават
"данъчни амнистии" - опростяват ти половината от глобите и лихвите, с надеждата, че можеш и ще ги платиш. Повече да опростят не смеят, щото ревват тези дето са плащали:
- Значи... ние сме будали, че плащаме на време, а?... Долу!... Избори!...*
Трябва да кажа, че гръцката данъчна система беше човешка данъчната система.Семейна, приличен минимум, прилични разходи се признаваха и малкия и средния нямаше нужда да крие. Ако крие, нали утре, когато отиде в банката, било за заем за къща, било за бизнес ще му поискат данъчните декларации за поне 3 години назад! И колкото са му по-малки доходите - по-малко ще му дадат... Ако пък си купи кола или къща и каквото и да е кеш и няма декларирани достатъчно доходи предходните години на момента става проверяван и най-често следствен и осъден!
Но пак казвам... Беше човешка данъчна система...
Докато дойдоха "спасителите" и най-вече Самарко!.... *
Новинаров ме подведе.
Не чета дойчовци, ивчовци и пр...
Ралиците също.
Обичам да ги слушам, ако са хубави и... жужукат на френски...
Податливо е моето мъжко
*
Гърците изпратиха листата с реформите, които смятат да правят.
Оупейците я одобриха и вероятно ще я ратифицират.
Не е ясно, ще я рафицират ли гърците?
Чичо Кругман каза (по смисъл,
като всичко надолу):
- Браво! Направиха пробив (гърците).
*
Манолис Глезос се извини на гръцкия народ - смятал, че правителството на Сириза-Анел се е предало, не трябвало да подписва новото споразумение... Че е против!
- Манолис Глезос има право да греши - каза правителствения говорител за функционера с 4 смъртни присъди и още жив на 92!
- Ако бях там, щях да му обясня и щеше да разбере - каза Янко Барутлията, който още не може да узрее, че вече е министър.
Вместо него - Ципрас вчера 12 часа обяснява на парламентарната група на Сириза при закрити врати, защо се е съгласил на споразумението. Вътрешната опозиция е сериозна. Дори и
Γιάννης Μηλιός, отговорник за икономическата политика на Сириза не е съгласен със споразумението - трябвало да бъде отхвърлено.
- Хитрец е стареца - усъмни се Хаджиниколау пред микрофона - така му помага (на Ципрас) да иска пред немците....
- Да кажеш НЕ на немското "найн" - извика преди парламентарното заседание Микис Теодоракис.
- Ти... като стар боец, нали знаеш, че понякога тактиката ... - отвърна
почтително Ципрас, когато отиде да го види.
- "НЕ" да им кажеш! - продължи "кръстника"... Какво са си говорили после, не знам. Изключиха камерите...
- В меморандума от 2012 година беше записано редуциране на гръцкия дълг, ако Гърция има първичен излишък. Гърция вече две години подред има първичен излишък. Кога ще стане редуцирането? - попита един от заместник председателите на ЕП, сиризееца Пападимулис
- А...ми... еее... ми... - отвърна му председателя на еврогрупата Dijsselbloem
- Гърците ще изпълняват Меморандума и програмата за приватизация - съобщи горд Шойбле на немската публика. Така де - печалбите от експлоатацията на курортните летища нали трябва да отиде в Германия! Непременно ще се приватизират.
- Разбира се. По гръцкия закон и ако е в обществен интерес - отвърна му Барутлията от Гърция.
Гърците продължиха да си теглят парите от банките, а привържениците на движението "Няма да платя" станаха повече....
- Докато не изпълните Меморандума, Гърция няма да получи печалбите си от търговията с гръцки облигации - побясня Марко от Драгичево пред евро-парламента.
http://youtu.be/-myB4qBA4aQ (след 2,3 минута в отговор на въпроса на Нотис Мариас от АнЕл и обвинението, че ЕЦБ се е превърнала в оръдие изнудвач, преди на Ирландия и Кипър, сега на Гърция)
- Гръцката държава няма проблем с вътрешните си разплащания. Ще имаме проблем с плащанията към ЕЦБ и МВФ. Вярвам, че нашите партньори няма да хвърлят евро-зоната във въздуха за няколко милиарда - отвърна Янко Барутлията - мерки свиващи икономиката няма да предприемем.
- Когато в един договор има много неясноти те обикновено са в полза на по силния - запениха се старите мутри от ПАСОК и Неа Демократия - В новото споразумение между ЕК и Гърция има прекалено много неясноти. То е сива зона, като мантра на Делфийската пророчица...
- Наложи се. Но ние сме го писали! По византийски!
Утре чух, че немците ще ратифицират споразумението.
Даже сметнали и още колко пари ще дадат на гърците - почти 40 млд...
Бързи са. Но им трябваше повече от месец да сформират правителство след изборите си.
Правителството на Ципрас още няма месец, но пък е точно месец от изборите!
Отвън и отвътре ще направят всичко възможно да го бутнат.
*
Микис Теодоракис изпратил писмо до комунистическата партия да внесе закон за отмяна на Меморандума...