Goro , намирисва вече , че ще ви загубим за дълго. Отказа от всякакви реформи и липса на воля за отказ от привилегии ще ви довърши. Изтъкваш с гордост, че Гърците излизат на улицата и защитават "правата си", но този път това е игра с огъня.
Вальо,
макар че много неща не са ми ясни, все пак да кажа за какво става въпрос според скромните ми познания.
В момента се говори, че на Гърция ще и трябват още около 75 млд.
Не за днес! А за 2012, 2013 и 2014 година.Причината?
Идват падежи по гръцки облигации - кажи го по 25 млд. на година.
Според първоначалния план - края на 2011 или най-късно 2012 година Гърция трябваше да рефинансира дълга си на дълговите пазари. Да, но при лихви от над 20% това е невъзможно, а е и невъзможно за която и да е страна!
Оказа се също и че мерките предписани от тройката на гърците водят до по-голям спад на БВП. Рецесия и безработица.
Същевременно този месец изтичат много залози (CDS) сключени миналата година за това, че Гърция ще фалира - т.е. някои този месец ще получат освежителен студен душ от гола вода. Затова и този вой (то не бяха публикации, емайли, слухове понижение на кредитния рейтинг на ниво Зимбабве) в момент, в който гърците са си осигурили финансирането до края на годината. Белким фалира, та да си вземат премиите!
Другото, пак във връзка със същите залози, което чета в пресата е че се опитват да създадат паника в самата Гърция, съответно населението да тръгне да си тегли вложенията от банките и това да доведе до фалит.
Не знам дали е така. Но че финансовите потоци в цяла югоизточна Европа се контролират от гърците и това е като трън в лакомите немски задници съм сигурен!Та да си дам оценката накрая!Проблема не е гръцки!
Проблема е системен! Европейски! Заради структурни проблеми центъра изсмуква периферията - преди няколко дни Проди го каза в прав текст на немците!
И решението на този проблем не е по възможностите на Гърция или Португалия! Или ще се реши на общоевропейско равнище или освен фалита на Гърция, Португалия, Ирландия и т.н. ще имаме разпад на Е.
В този смисъл
най-големия проблем на Европа е Германия, а на Германия осито Меркел. Овцата вместо да посочи ясно проблемите предпочете да спекулира и да остави да премине в общественото мнение (масата германци е лесно да ги водиш за носа - вярват на правителството си), че гърците са мошеници, мързеливци и лентяи. При условие, че средния грък работи 2100 часа годишно, а средния немец 1400, последния днес не иска да помага на мързеливците. (Тук нищо чудно да се обадят някои наши недоучили вагабонти и да задърдорят за производителността)
А догодина на Овцата и предстоят избори! Как в тази ситуация ще "отпуска" пари на мързеливците и с какво обяснение не знам! Ще и се наложи да прави лупинги!
Най вероятно, немците през цялото време ще играят курвачки. Накрая ще се отпуснат съответните суми, лихвите намалени, а сроковете за погасяване удължени... очаква се също времето за ограничаване на бюджетния дефицит до 3% да се удължи с 2 години и да се вземат мерки за излизане от рецесията и ускоряване на растежа (единствената възможност - гърците да си платят дълга). Т.е. в Гърция ще бъдат налети пари! С ведрото!
Разбира се съществува и другата възможност или дори гърците да се сбият помежду си - те не си поплюват - правили са го и не веднъж. Не ми се ще да мисля, какви ще са резултатите за Европа, ако който и да е от черните сценарии се случи - пълен провал! (Една Леман отвори такава дупка - представи си фалит на Гърция)
п.п.
Тъй като съм оптимист по принцип, си мисля, че акциите на гръцките банки са на възможно най-ниското равнище. Та ми се ще да чуя мнението на
Асен! Асене къде си?