Барба разбирам намека, но той - Иво, действително е първосигнален на тема Русия, а тя му е основна в блога му, дотолкова основна, че май за друго просто не може да пише . Това е все едно някой дето е ходил 4-5 пъти на екскурзия във Франция да ти обяснява на теб нещата, които се случват там в детайли, та и в изключително неподходящ контекст. Той без да го съзнава унижава нас самите, затова за мен е жалко човече, не може да търсиш решение на всичките ни проблемите на 2300 км от София. Затова казвам, било каквото било, отдавна вече сиренето е с пари и трябва да си достоен да си го плащаш. А на него все му е крива Русия, течни дружби, простотии всякъкви, наивитети. Един ден му писах да се опита поне една седмица да си поддържа блога без теми за Русия и след това да анализира резултата, а той подхвъркна. За мен е смешен и жалък, разбирам че съм краен, но този път ще си позволя да вървя срещу течението.
Прочетох те и отначало си рекох: Защо ли нещо Ивел ми звучи обяснително!? Аз не помня дори да е използвал обидна дума. Нима наистина е рекъл "жалко човече". Та, върнах се нарочно в предната страница и видях, че всъщност си написал "дребно човече", което на мен хич не ми е прозвучало открито обидно.
Всичко казано тук за Иво е било в една крайно мека и щадяща форма. И, струва ми се, можем да се неподправено доволни, че в този форум успяваме да се предпазим от грубости и крайни становища, дори когато става дума за трети и отсъстващи лица.
Може би справедливо даваме на Инджев един бонус, защото той е безспорен ерудит и майсторски владее словото. Какво толкова, че в биографията му има негативни елементи. Признал е, покаял се е.
Не искам да съдя, не ми се вярва, че има някой, който е дотолкова праведен, че да има "право" да хвърли камък по него.
Ама, няма да си кривя душата, не ми е приятно да ми "изпраща" и тези гарвани, които ръфат неговата душа и вероятно съвест. Айде, моля, няма нужда.
От друга страна изпитвам съпричастност и чисто човешка солидарност. Задавам си един изцяло човешки въпрос: Въпреки, че е руски възпитаник, на какви ли мъки, натиск и унижение е бил подложен някога там, че споменаването на думата Русия, да отключва такава ярост и болка?!
Очевидно за гол патриотизъм не може да става дума.
И кой ли е бил този (тези), които са му причинили това?
А това, че тези, които упражняват и/или пазят власт, могат и знаят да мачкат, това той го знае много добре.
Да, но всеки що-годе интелигентен човек не може да има илюзии, че методите за упражняване и пазене на власт, не са само руско достояние и практика.
Тук е мястото да се спомене, че имам пред очите си и примера на няколко много изявени американски възпитаници, които противно на очакванията (а може и не чак толкова изненадващо) и добре познавайки и разбирайки мястото и действията на щатите, заемат една позиция, която е ярко критична. Има защо.
И, Какво толкова, хората си гледат интереса и си бранят достигнатото от техните си страни. Ама, то не е в интерес на останалите! Естествено, че не е!
Нещо ново под слънцето?
И, както правилно си казал: сиренето е с пари!
А аз ще те допълня, днес курсовете на лев, долар и рубла са такива, каквито показваше таблото на банката и сарафа.
Другото е просто глъч.
Това по никакъв начин не променя факта, че много ми се иска някой ден да прекося Америка с кола по прочутия route 66, или по точно да мина тук-таме по остатъците от него, докато пресичам страната от океан до океан, да спирам някъде по крайпътните кръчми и кротко да побъбря с някой чичо с широкопола шапка и карирана риза, с открито усмихнато лице. Пък може и с някоя американска кака да потанцуваме оня техен вид танц, който го танцуват в редички, завъртат се и потропват. Ще положа максимални усилия, много им се кефя!
И в Русия ми се ще да ида, да попътувам, да пийнем водка с някой хозяйн - там нейде, сред нищото!
Ех!