Прибрах се от строителния си обект гонен от битови неволи и не бях успял да надникна в другите теми.
Тук в темата междувременно наистина има натрупани интересни мнения. Ще ми се мога следващите дни да се върна към някои от тях.
Коганев, ти си бил и голяма разведка отгоре на всичко, ве!
На мен по-скоро не ми се иска много да повдигам тази тема, но изглежда се налага.
Върху ЗироуХедж ми обърна внимание сериозен човек и то още скоро след качването му в нета. Въпреки разни подмятания и подигравки, ЗироуХедж е и сериозен източник на информация. Това си е блог, но аз условно бих го нарекъл дори медия.
Разбира се, снимката в статията е на Брад Пит. Не може да има спор. Тайлър Дърдън е героят на Пит от "Боен клуб", спор няма. Основателят на ЗироуХедж е именувал себе си Тайлър Дърдън, но това е естествено ник и никой не знае, кой точно се крие зад този ник. Хвърлят се разни предположения и ....... толкова.
И аз съм се питал, защо точно Тайлър Дърдън. Гледал съм филма, но не бих казал, че беше оставил някакви видими следи в мене. Когато поставих въпроса, има ли някакво скрито послание, което се реализира чрез избора на ник, получих отговор : Разбира се, че има!
Оттук започна по-интересната част.
Потърсих из нета инфо. Има доста. Гледах филма отново.
Кратко за фабулата.
Литературният първоизточник е книгата на един американец от украински произход. Главният герой (в ролята се изявява един великолепен актьор - Едуард Нортън, който е поне 10 пъти по-дъбър актьор от Пит (по-скоро 9,6 пъти, ама да не издребняваме
, но пък за сметка на това е поне 10 пъти по-неизвестен. Живот!). Героят на Нортън е безименен. Във филма той си партнира с Брад Пит, който е именуван Тайлър Дърдън. Именно обстоятелството, че главният персонаж е безименен, а другата роля се играе от голяма звазда, е накарало тайния основател на ЗироуХедж да избере името на Тайлър Дърдън. Последното е, разбира се, мое субективно интерпретиране. Освен това, и особено за определен род публика, Брад Пит и екранното му име са в много по-голяма степен притегателен елемент. Притегателен към какво ? Ами, към посланията на филма, вероятно.
В най-общи линии, послание е, че системата е бъгната и то здраво.
(Малка вметка, но не съм сигурен, че тук и е мястото. Пиша бързо и ще забравя. ЗироуХедж стана първоначално известен поради обстоятелството, че прилече вниманието на едни практики на ГолдманЗакс (ах, този Голдман) за извършване на т.н. флаштрейд. Все си мисля да се поинтересувам, що е то флаштрейд и как се прави, ама не остава време. Ако Асен или други финансово грамотни (модерно) хора четат, нека споделят.)
Двамата герои се борят с всички сили с огромната с и фрустрация към реалиите на съвременното консуматорско общество. Особено внимание се отделя на обстоятелството, че това недоволство все по-често се натрупва в такива размери в отделни индивиди (основно мъже, но има много примери при жените - спомнете си случая с германската адвокатка от миналия месец), че в съчетание със стереотипите, които се налагат от типичната американска култура, това прераства в една неконтролируема агресия.
Двамата започват да се питат, дали има някакъв изход от това. В един момент дори си въобразяват, че ако опитат да я канализират (агресията) и я "провокират" по подходящ начин и в подходяща обстановка, това би било някакво решение. И така, създават един таен боен клуб, където недоволни от живота си мъже се събират с едничката цел, да се млатят яко. Нещо като файттерапи. Скоро това намира широка почва и става лошо. Има едни скрити въпроси:
- може ли чрез канализиране на агресията да я овладееш ?!
- или, може би, опитът да канализираш агресията генерира ..... още повече агресия?!
Има и скрити послания, естествено !
Оправете системата и ще решите въпроса (вероятно)!
Ама как да стане тази работа ?
Верни на избраната символика и други членове на екипа на ЗироуХедж са си избрали никове от филма. Хелена Бонам Картър играе ... Марла Сингър, същото име да се види и в екипа.
Накрая .... за десерт ! Малко култови фрази от филма :
Тайлър Дърдън
* Отглеждат ни с житейски проповеди, които ни заставят да вярваме, че идеалите са поп-звездите и политиците, но това не е така.
* Едва когато загубим всичко сме свободни да направим каквото искаме.
It's only after we've lost everything that we're free to do anything. [1]
* Ти не си твоята работа. Ти не си парите, които имаш в банката. Ти не си колата, която караш. Ти не си съдържанието на портфейла си. Ти не си проклетият си костюм. Ти си всепокорният всемирен боклук.
You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world. [1]
* Виждам най-силните и умните мъже, които някога са живели. Виждам целият този потенциал. И го виждам прахосан. Дявол да го вземе, цяло поколение бензинаджии. Сервитьори. Роби с бели яки. Рекламите ни накараха да гоним коли и дрехи. Работим служби, които мразим, за да купуваме боклуци, които не ни трябват. Ние сме поколението Х на историята. Без цел и място. Ние нямаме велика война. Нямаме голяма депресия. Нашата велика война е духовната. Нашата голяма депресия е нашият живот. Всички сме възпитани от телевизията да вярваме, че един ден ще сме милионери и филмови идоли и рок звезди. Но няма да бъдем. Малко по малко разбираме това. И това страшно много ни вбесява.
Man, I see in fight club the strongest and smartest men who've ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off. [1]
* Презервативът е стъклената пантофка на нашето поколение. Нахлузваш си един, когато срещнеш непознат. Танцуваш цяла нощ. После го изхвърляш. Презерватива имам предвид. Не непознатия. — Марла Сингър
A condom is the glass slipper for our generation. You slip one on when you meet a stranger. You dance all night, and then you throw it away. The condom, I mean, not the stranger. [1]
* Разказвачът: Когато хората си мислят, че умираш, те наистина те слушат вместо просто...
Марла: ...вместо просто да чакат да свършиш за да говорят те? — Разказвачът и Марла Сингър
Narrator: When people think you're dying, they really, really listen to you, instead of just...
Marla Singer: ...instead of just waiting for their turn to speak? [1]
* Тичах, тичах докато във вените ми не потече киселина вместо кръв. След това тичах още малко. — Разказвачът
I ran. I ran until my muscles burned and my veins pumped battery acid. Then I ran some more. [1]