Бях споменал, че ми се иска да споделим 5 приказки за споровета около сребърния фонд. Трябваше да си направя малко справки, но не ми стигна времето. Пък и как да намеря желание да чета пак закона за Борда, че и закона за сребърни я фонд, закон за бюджета. Не виждам как!
Поправяйте ме ако пооплескам нещо, но си е важно се ориентираме, какво с случва.
Първо, много би ми било интересно да прочета някакъв систематизиран обзор за практиките по отношение на пенсионното осигуряване и изплащането на пенсиите (където и доколкото ги има) в световен мащаб.
Любопитен съм, има ли въобще някаква система, която в дадена страна е проработила и осигурява пълно изплащане на пенсиите само и единствено за сметка на съответните фондове, без да се намесва и държавата с бюджета си.
Второ, в главата си имам някакви числа, които трябваше да уточня, ама на! Бюджет на пенсионното над 7 млрд. лв., директен транфер от централен Бг бюджет над 4 млрд. лв. Тоест порядъково 60 % от плащането на пенсиите зависи изцяло от Бг. бюджет. Ежегодно, разбира се.
Има ли подобни световни практики?! Представете си, за какво иде реч.Едно време ни разправяха, че разните там стълбове и нива и инструменти щяли да балансират нещата, плащайте си граждани и работодатели, ще се радвате на достойни старини. Ама, как да стане тази работа!? Аз отдавна престанах да мисля за пенсия, но не ме питайте за какво мисля и какво чакам.
Трето, Какво представлява този сребърен фонд и за какво иде реч при този спор? Добре е, че във времената на щедрия паричен дъжд, са успели да заделят нещо за бъдеще. Ако нямаше, щеше да е по-зле, очевидно е. Явно и други са виждали, че със стълбовете на пенсионното, нещата са доникъде. Очевидно е също, че парите трябва да се управляват и освен чрез доходност фонъдът трябва да се пълни с директни трансфери от бюджета още много дълго време, че да може да стане надежден и сериозен източник (или поне буфер на системата).
Някак зарадва ме, че и други виждат явното отсъствие на предмет и вярна мяра за спора по ползване на този фонд. Скоро четох в блога на Пламен Николов, че и той пита смислово: абе хора за какво спорите?! Дали някакви си 500 - 600 млн. от общо под 2 млрд. сребърен фонд да се използват за закупуване на книжа от същия този бюджет, който ежегодон дозахранва пенсионното с над 4 млрд.
Тук започват големите въпроси и неяснотии. Очевидно е, че нещата имат някаква и формална страна. Искат да изкарат, че тя е основаната, но май не е така. Не успях да прочета становището на БНБ, дето го постна Гоголчо, но си представям какво пише. Вероятно са споделили, че това би било нарушение на закона за борда, на закона за Ср. фонд., би било и недопустима намеса в пазара и други такива. Дянков неизбежно ги знае тези неща, но прави предложението и тества реакциите на публиката. Искров беше много дръзновенно усмихнат като искаше гербаджийска подкрепа за преизбирането си и доколкото си спомням я получи
, а сега изведнъж скача, че и при това рязко. Очевидно е преценил, че личният риск за него (пък и за БНБ) е несъотносим и не може повече да се прави на усмихнат комсомолец. Не може да не съзнава, че в лицето н а премиера си спечелва сериозен противник, може и повече, но очевидно осъзнава, че няма друг ход. Малко ВаБанк. В тази битка ще му трябват силни съюзници. Не съм чувал да ги търси явно вътре, но вероятно го прави.
Погрижил се е да получи и подкрепата на ЕЦБ. Никак не е било трудно да я получи принципно. Всеки финансист, който познава механизмите на действие на ВБорд и поне малко нашето конкретно законодателство, веднага ще види и заяви категорично, че предлагани от Дянков книжа са напълно неприложими като вид финансов актив. Пак обръщам внимание, дори и от формална законова основа, просто не става. По-скоро ме изненадва бързата е открита реакция на ЕЦБ. За мен се създаде усещането, че просто те са подписали някакъв текст, който е бил изготвен в София. Та нима те не знаят, че Дянков няма никакво отношение и грижа към някакви бъдещи и неясни събития от далечната 2028 г. (или която ида е година, когато ще се ползва този фонд)и че е направил тези постъпки очевидно гонен от голям зор, друг голям зор. Сорри за двусмислието.
Те можеха директно да се ослушат, защо взимат страна толкова, бих казал категорично, дори недипламатично. Ние не сме в еврозоната, нашите банки не са им подопечни, дето се вика: нямат грижата.
Разчетите по бюджета (включително и прокта за догодина) вероятно категорично показват, че сметката не излиза. Ама, изборите наближват, но са и достатъчно далеч, че да разберат абсолютно всички за хавата. Анализът на потоците е подсказал, че ако искат още един мандат, трябва са цената на всичко да се осигурят навреме някакви средства. Нито за миг не забравяме, кой всъщност плаща пенсиите у нас, нали. Пък и голяма част от заплатите.
Бърза се през глава по инвестциите. Тези лотове трябва да станат с цената на всичко, че само така може да дойдат реалон и живи европейски пари (не само обещания, ангажимент). Дали си плащаме за нашата част? Бремето е голямо, но има и външни изпълнители, те няма да играят по схеми (ама пък и кой знае).
И други разни, но няма време!