дааа, хайде да си поговоря малко за бгетовицата.
отдавна искам да си кажа някои неща,ама все ме мързи.па и не бях сигурен дали е умно да споделям истински истини и на кой колко мога да навредя.
ама явно на човек като мен му трябва нищо повече от малко стимул, че да преудолее мързела си и да почне да кудкудяка неща,които не би трябвало да кудкудяка.
та я да почна с мойте любимци- дянков и искров... и неща,които в бгетовцата няма къде да бъдат прочетени.
хм, като за начало ще си поговоря сам на себе си за трежърисис- в бг им викат държавни облигации.
миналата година,гения на макро икономическата мисъл-един от стоте най добри икономисти в света (дянково твърдение за самия себе си ) реши да емитира дълг за 2 милярда лева,явно щото много добре оправи икономиката.
речено сторено.бум-емитетче,бум-незнамсиколкосипъти презаписамо,бум- цена от 4,24 % .
браво на нашите гении. такъв емитет изплякаха,че целия свят им завидя.....
невероятно но факт......
освен ако зад факта няма друг факт
който друг факт е прекалено нИвидим за бг професионалните икономисти
този факт се казват стелт дискаунт и е широко използван от бананови републики,които са готови да платят екстра комисионно за удоволствието да се фръцкат с ниска лихва пред избирателите си. и нема и половин година след литвийския емитет със стелт дискаунт , нашия дует дянков искров и те да не видят нещо.....
са някой моа да си помисли,че дянков и искров да хитрец,да измислят такова нещо,проблема е,че НЕ СА,а тва са така наречените пътуваюи трежъри брокери,нямащи нищо общо с бгетовските турбоидиотчета.
еврейската въртелешка е следната ( да ме прощават бг пУлитиците, и голдмън сакс събсидиерис,че светкам бг "простолюдието" за истинските истини) :
имаме осрала се държава ,чийто политици са готови да пръснат няколко десетки милиона за хвърляне на прах в очите на избирателите,както и няколко стотици милиона за емитиране на дълг на абсурдна лихва,както и няколко достатъчно лакуми и тъпи банки,които да покрият емитета.
чудено.имаме си игра и тлъста комисионна за която дори и !колумбийски нарко картел би завидял....
та появява се при искров или дянков един костюмар с тежък американски акцент,въпреки,че твърди,че е от офшорните рИпублики и предлага:
ще ви пусна емитет,в който трежъри купона е какъв вие си пожелаете ,ако имате банките,които да покрият емитета на 10 % лихва.
дуета искров дянков поглеждат със съмнение костюмирания остров манЕЦ ,с американски акцент достатъчно подозрително и му отговарят-колкото и да ни се иска тва да стане,то е невъзможно.
остров манЕЦА им отговаря:
аз съм вашето спасение- АЗ СЪМ човека,който прави невъзможните неща възможни..... срещу 1.5 % (в случая 30 милиона) комисионно ще имате емитет на 10% , ноще можете да се пъчите пред простолюдието,че сте емитирали на 4.24 % купонна лихва и мижав първичен трежъри дискаунт.
речено-сторено.
дянков иска одобрение от народното събрание за емитиране на 2 милярда валутни лева (в случая милярд евро) на 10 % лихва и "народното"събрание одобрява сделката.....
после влиза в ход събсидиърито на голдман сакс- в повечето случай това е "инвестиционна" банка ,за която никой нищо не е чувал и се намира по случайност с адрес в така наречените офшорни зони.
не за пране на пари,както повечето хора може да си помислят,а за да не подлежи на американските правни закони .
после дуета искров дянков обявяват,че щ им трябва някой,който да им "помогне" със структурирането на емитета (как па не им требеше някой да им помага ,кога дянков изхарчи резервите на искров със "вътрешни" облигации ) .... и тук се появява въпросния събсидиери,който да им "помогне" със структурирането.....
тук идва следващия ход-раздробяване на дискаунта на бонда в 2 части- първата част е символична и видима,втората част отива в купуващите банки под формата на "промоция" от помагащата банка (голдмън събсидиърито) ,което пуска тази примоция в следствие на безбожното комисионно,което превръща бъдещия дивидент къмто лихвоточки в дискаунт.
с прости думи, на прост език- дискаунта в бонда се крие във вид на комисионно към банката "помощник" ,която го прехвърля в бондхолдърите като бондов дискаунт.
а в днешното глобално корпоративно "право" ,комисионните към инвест банки по "разходи" и "мениджмънт" не се броят като цена в цената бонда и тва се използва много удобно от играчи,стига да намерят правителство,което се интересува повече за авторитета си,отколкото от поверените им пари.