Днес сутринта,метнах едно оЧо на форума и хукнах по задачи,сега отварям и изненадка пак ще си говорим за имотки
Като говоря за сегашните цени обаче, аз не знам какви са те. Лошото е, че никой не знае. Има цени, които стоят в медийното пространство като средни офертни цени. Има средни цени на имоти, предлагани от съдебни изпълнители. Има средни цени на имоти, предлагани от строители в затруднение. Всички тези цени са тотално различни – от 400 до 1 000 евро за кв. м.
Не само ти не знаеш.......и купувачите не знаят. И се ослушват, а тишината е оглушителна на тоа пазар. Очаквам тотален срив. Има сички предпоставки за тва нещо.
Има купувачи,собственици,видове имоти,банки и изключително неясна икономическа и геополитическа ситуация.
При това положение е съвсем нормално и да няма ясна представа за цената.
Да погледнем от страната на купувачите,ама да не си помислите,че и те не се разделят на категории
Има купувачи желаещи да си купят първото жилище за лично ползване,но и те се разделят на групи Едните имат известно количество пари,но те не им стигат за цялостната покупка на жилището и тогава трябва да се намеси банката.
Банките в момента / нищо,че това е бизнеса им / хич,ама хич не им се дават паричките.Тези купувачи си държат парите /колкото са спастрили / в същите тези банки за лихва,
пустите банки обаче не им се дават и тези пари.
Тези купувачи имат най - малък шанс за покупка на имот и най - голямо желание за спад на цените.
Друг вид купувачи са тези имащи средства за цялостна покупка на имот,но те си държат парите в банките за високи лихви иначе и те искат по ниски цени,а колкото повече време минава се надяват с тях да купят или нещо "по-така" или две
Тези много трудно ще извадят парите от банките заради лихвите,те не пазят главницата,а се опияняват от лесната печалба / за мен това е като да имаш злато на хартиики / Мисля,че не са купувачи
Трети вид имат пари и са с отворени очи за това което искат и търсят,това са и самите купувачи на имоти.
Е разбира се има и карашък от всички по горе показани.
Собствениците,там шаренията е още по-голяма.
За едните собственоста е "богатството им" тези и сухи корички да ядат няма да станат продавачи,но наложи ли им се да продават това си и най-неприятните продавачи.
Има хора с много собственост,те пък или ще продават най лошите си имоти на поносими цени или най-хубавите но на високи цени,но това са продавачи.
Собствениците с ипотеки и без възможност за изплащане на кредитите са най шарената група,но и за там обикновенния купувач няма защо да се радва.Хубавите имоти дори и няма да чуе,че се продават там играят банките и фирмите около тях.Тези не ги слагам в графата купувачи те си имат друго име-хиени.
Кофти имотите никой не ги иска,на много ниска цена не се пускат та там е мътна и кървава.
Собственици наследили някакъв имот и решили да го продават,е това е чудесия там рядко се стига до сделка,но има шанс и да се намери перла от такива / само да имаш нерви /
Имотите и те се разделят на толкова много видове,че чак не ми се захваща да пиша за тях.
Но има едно нещо което обединява всички и това е икономическата несигурност,все още не мога да си изясня до колко ще измени цената.
Собственици нямащи нужда от продажба в тази ситуация няма да продават,защото не знаят какво ще стане с банките.
Купувачите имащи нужда от покупка и кеш,но и малко здрав разум,точно в този момент ще купят / стига да им хареса /
Купувачи с много пари в банките,ще извадят част от тях при всички случай,но не знам къде ще инвестират / не съм от тях /
Та понеже ми писна да пиша /сигурно ще е доста недовършено и накъсано / дори не мога да си представя каква е Реалната Цена на НИ в момента
ПП Браво на мен,че го докарах толкова дълъг пост
Да бе, наистина, последно време за имоти много не се пише във форума. Поста ти може на пръв поглед да изглежда дълъг, но с малко думи си написала доста неща. Реалната цена на НИ вмомента е точно тази, на която се продават т.е. с-у тях са взети реални пари. Всичко останало е мечти на продавачи и купувачи. Обяви, които стоят повече от два месеца на пазара са с нереални цени. Когато си достигнат реалната цена - някой ги купува. Накъде ще вървят цените от тук нататък - моята прогноза е, че като средни такива има още надолу, поне 10-15% (от тези, на които стават сделки, не от офертните цени). Някои повече, други по-малко, трети може и да се задържат (като цяло по-големите квадратури смятам, че биха спаднали с по-голям процент). Мисля, че процеса (точно поради особеностите на националната психика) ще е разтеглен във времето. Най-добрите оферти наистина не излизат на свободния пазар, а случайно ако излязат се продават много бързо.
Според мен няма да има нито 149 Е на м2 в големите градове (освен в гетата), нито банки ще фалират (не и докато това правителство е на власт). Кожи ще се щавят до дупка обаче (има още накъде). И от банки и от държавата. От общината ме викат с писмо за изясняване на основно и второ жилище, нищо, че имам бележки за платени данъци за години назад, искат и нотариалните актове, започнали били да внасят данните наново (
). Наема от една фирма го получих с минус 10% + платежно, че тези проценти са отишли директно при данъчните (вземат си ги вече предварително и директно от наемателите). Не, че това е нещо лошо, но контролът се затяга като цяло (преди пък беше другата крайност - разграден двор).
Най-важното според мен за всеки в момента от финансова гледна точка е да се поддържат добри текущи доходи и задължително някакъв резерв (паричен или равностоен по ликвидност) за всички разходи на домакинството поне за година напред, по възможност и за повече. Покупка на имот в тези времена, при която да заминат всичките налични средства, да не говорим с взети на кредит пари за мен е равностойна на лудост или поне на сериозна безотговорност. И най-важното - каквото и да пада, каквото и да се вдига да си живеем пълноценно живота, защото все пак е за еднократна употреба