Една статия, имаща отношение към последните постове:
http://www.darikfinance.bg/novini/67057/%CD%E0%E9-%E3%EE%EB%E5%EC%E8%FF%F2+%EF%EE%E4%E0%F0%FA%EA+%E2+%E8%F1%F2%EE%F0%E8%FF%F2%E0
Прави ми впечатление, че за някои основни действащи лица, споменати в статията:
Шестте най-големи кредитни институции на САЩ са получили от ФЕД 460 млрд. долара, освен 160 млрд. долара от TARP: това са JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley. Те са получавали средно 63% от дневния кредит от ФЕД, докато активите им преди кризата са били половината от тези в банковия сектор.
Чудесна илюстрация на тезите, които се опитвах да пробутвам :-)))) в темата, в която обяснявах вижданията си за съвременните пари като знаци на кредита.
Ако разполагах с точно тази информация, можеше и да съм малко по-убедителен. Не, че е чак толкова важно да си убедителен тук, де. Ама нейсе !
днес срещам и друга новина:
С две степени е понижен рейтингът на Wells Fargo & Co., а с една степен - рейтингите на J.P. Morgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc., Bank of New York Mellon Corp., Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley
http://www.investor.bg/news/article/126886/336.html
Бях разбит при чуването на тази новина. Странното беше, че я съобщиха по някоя от нашите тв във вечерните икономически новини, предната вечер. Аз нещо разпусках с чаша вино и по едно време ми се стори да съм чул, че и на Голдман им резнали рейтинга. По-добре медуза да ме беше опарила на тропически остров :-)))).
Вчера, проверявах и ..... о-оооо вярно, ма-ка му !
Вчера, ниървана като постна и тази инфо за съгласуваните действия на ЦБ, нещата съвсем ми се оплетоха.
Добродетел е да се помага на някого в беда, ама туй спасяване на банки много скъпо бре!
Нивото ми не позволява да направя сериозен анализ, но си мисля някои неща:
Банките засега: "Колкото повече, толкова повече" / по Алан Милн /
Да няма в един момент пред банките:
".......Мечето се наведе, пъхна главата си в дупката и извика:
- Има ли някой в къщи?
Отвътре се чу трополене и после - тишина.
- Питам има ли някой в къщи? - извика силно Пух.
- Не! - обади се един глас и после добави: - Няма защо да крещиш толкова! Чух те много добре още първия път!..."
Как се сети за това ! Точно в десетката !
Не знам, дали ставаме свидетели на детски приказки (ставащи и за възрастни). Мелодрами, гротески, театър на сенките и какво ли още не !
Признавам, вече въобще не знам какво се случва.
Сори, но явно достигнах някакво ниво на насищане, при което въздействията вече не произвеждат смилане на идващата информация.
Еврото скочи рязко. Това примерно добре, последните дни беше под много голям натиск, гарниран с ужас и страх, добрата новина отслабва напрежението.
Добре, ама защо и златото като по команда скочи в същия момент и горе-долу със същия процент. То се котира в падащата валута и не е индустриален метал. Добрата новина е по-скоро тук за надолу??
А пък някой да се е юрнал да купува точно в този момент, не ме връзва?
Акциите подскочиха. ТОва ясно. Добра новина, добри перспективи пред реалния сектор, койтонапоследък взе масово да се търгува на смешно ниски нива (то и кинти няма, де ).
Пък среброто прекалено яко нагоре, къде е причината. Има индустриално приложение, но играе и някаква псевдо роля на пари и съкровище. Единият фактор е за нагоре, другият за рязко надолу, а то се изстрелва.
Съгласувано КУ от основните централни банки. Абе тия от ФЕД не са ли чували за деривативите, дето Голдман ги е продавал на тъпите европейци. Самата Меркел с половин уста призна, че нещо по тази линия остава мъгляво и потенциално застрашително.
Или нещата са толкова тежко за.рани, че вече играта не е на конкуренция и "натисни главата на другарчето под водата - да се удави по-бързо и да не се мъчи" , а става въпрос за спасяване на системата, над която е надвиснала смъртна опасност.
А пък реатингарите ?! Дали е завярване, че те и хабер са си нямали за готвените от големите ЦБ съгласувани мерки. И въпреки това пи.аят срещу вятъра, ще ми свалят на Голдман рейтинга
((((,
На фона на мерките, представяте ли си , какво всъщност искат да ни кажат ?
Шок и ужас. И пълна мъгла.