Като ти казвам, че не представяш алтернатива, не представяш.
Във всеки закон, регулиращ банковата дейност в България и Европа, са предвидени случаите и реда, по който се извършват процедурите по несъстоятелност и ликвидация. Няма нито един нормативен акт, който
изрично и императивно да указва спасяването на банки по презумпция.
Опитът е показал, че сътресение в банковия пазар от 5 степен, се усеща от бизнеса и икономиката на 10 степен. Поради това, в законите се предвижда наличието на една надзорна и контролна институция., която има широки пълномощия, когато това се наложи. В бълг.закон е предвидена процедура по "особен надзор" , едновременно с назначаването на квестор, който заменя управителните тела на банката с единствената цел да се опита на място да стабилизира институцията и ако това не стане, се иска от съда обявяване в несъстоятелност.
На запад има и други процедури за спасяване на банки, като например ред за поглъщане, сливане, вливане и тем подобни, но всичките - с една цел - стабилизация на банковата институция.
Както схващам, твоята т.нар.алтернатива, изисква опростен ред за ликвидация на банка. Това ще рече, който е загубил пари, да си понесе фалита сам, като едновременно с това повлече и другите по веригата. Гузен - невинен, няма значение. Такъв безмилостен си е пазарът.
Аз продължавам да твърдя, че е добре да се поднесе спасителен пояс за ПИБ, защото в противен случай, паникьосаните ( по индукция) вложители могат да свършат друга невинна банка ( или банки) за броени дни.
При обявяването на 17 банки във фалит в края на миналия век, фалираха 3 600 фирми от всякакъв калибър. И понеже съм абсолютно съгласна с твоето твърдение, че банковия сектор е достатъчно лукративен за да бъде заета опразнената ниша, бих казала, че ако Епъл имаха сметки в някои от фалиралите банки, може би мястото им щеше да бъде заето от друга иновативна фирма. И може би щяха поне за начало да се върнат в гаражното производство....
Никъде и никога не съм твърдяла, че от банков фалит пострадват предимно депозитарите. Винаги обаче съм твърдяла, че сметката накрая я плащат всички данъкоплатци, съобразно участието си в данъчното облагане. Що се отнася до фалита на Фондовете за гарантиране на депозитите, такъв е предвиден по нашия закон. Той винаги може да фалира, но обичайно е предвидена намеса от страна на държавата за подпомагане изплащането на депозитите.
Така че, алтернатива от твоя страна няма. Всичко, което си предложил като алтернатива, е залегнало в законите.
Пак се връщам на нещо казано - според мен трябва да се избира между 2 злини. Въпрос на преценка за последствията.
А що се отнася до Барозу, заклевам ти се, нямам никакъв принос за избирането му като политик и представител на Европейската комисия. Нямам и мнение за него.