Има едно понятие "проблемни банки" и не съм го въвела аз. Това обичайно са банки с проблеми в платежоспособността, с невъзвръщаеми кредити и пр. (Понятие си е на банковия надзор.)
Като говориш за банки с некадърно управление, това е само една от 5-те критерия, за които една банка трябва да отговаря. Съществува един тест за оценка на банките, лриет от Базелския комитет - казва се Camel тест и включва оценка ( доколкото си спомням) за капиталова адекватност, рискови експоцизии, оценка на ръководството на банката и още неща, които не се сещам м момента...Има и други тестове, но този е унифициран.
Сега, поради дълговото бреме, ( което според мен е инсперирано от политиците, под влияние на лобита) , се преоткриват нови понятия, които са нещо отдавна открито, но никога неспазвано...
Номерът сега е да се вдига вой до небесата, как всичко ще рухне, как предстои апокалипсиса, с цел - провеждане на някои силно нежелани политики от населенията, една от които например е пенсионната реформа...
Действително, у населението на Европа, без българското, има много дупки на колана, които могат да бъдат затегнати. При българите, в момента се провежда тест каква е горната летва на търпимостта, но тя не е от особено значение в Европа. Там има силно затвърдени демократични традиции, и силно се съмнявам да се устиска дотолкова...
Смятам, че банките могат да се оставят свободно да фалират, ако се премахнат други законови изисквания към дейността им, така например- сещам се за законовата гаранция от 100 000 евро. Тези пари в някаква минимална степен ще бъдат платени от от Фондовете за гарантиране на депозитите, а останалата част - от бюджета. Това важи не само за нас, а и за Европа. Така че, "голият си е гол", и винаги цялото население поема разходите за некадърно управление на държавата, политиците, банковата система и т.н.
Те това исках да допълня...