Върнете заемите и стискайте левчетата
Злато или левчета?
Тоя пък ебати и икономиста. Хем имало инфлация, хем да връщаме заемите . В условия на инфлация аз като по-будала заемите само бих ги увеличавал (ако има кой да ми ги даде).
Невидимко,
Аз не съм икономист, все пак съвсем добронамерен и приятелски съвет. Никога, кредитите не са били толкова опасни, колкото сега.
Казвам ти го, като човек, който през годините е вземал доста кредити. Също така, държах известно време кредитен кеш, като цената за това бяха лихвите. Държах го, защото имах идея, цел, но се отказах за по-добри времена. Лихвите ги писах в графа - "загуби" и приключих.
Ще ти разиграя евентуална ситуация с измислени числа. В момента, имаш приход 2000хил, вноската по кредита ти е 500. 1000 ти са предостатъчни за много охолен живот. Остават ти 500.
-залагаш на фиксираната лихва. Но, банката намери законен начин или се прокара закон - и лихвата ти стане 50% + ...
-орязват ти заплатата, или те съкращават и не можеш да си намериш работа.
-инфлацията е толкова голяма, че вече ти са необходими 2-3 хил, за покриване на жизнения минимум.
-търговец/производител си. Никой не ти купува стоката: имаш стока, имаш кредит, но нямаш пари. Банката не иска стока, а пари.
- кеша го държиш в банка, но банката затвори врати. Не залагай, ама никак на онлайн банкирането.
- ...
Вместо да се оглеждаш за начини да печелиш в новата ситуация, защото винаги има, ти се оглеждаш как да си запазиш кеша, който е кредитен. Това е крачка назад, а не напред. Защото така, би могъл да не правиш точна преценка на ситуацията, на възможностите. Притеснението блокира много.
В този поток от информация, всеки си изгражда някакво виждане, построява някаква концепция, виждане и от там си изработва своето бъдещо поведение - вярно или не, правилно или не.
Ето, дори и статията - всеки обръща внимание на тези части, гледани през неговата призма. Ти си обърнал внимание за кредитите, друг е обърнал внимание - как трябва да се купува злато, защото е убеден, че така трябва. Аз обърнах внимание на заглавието - Пазете си левчетата. Забележи - не еврото, не доларите, а левчетата. Не случайно питах в друга тема, ако някой може да намери информация - всичките тези депозити, в Бг, в каква валута са - левове, евро, долари?
Може много да спечелиш, но вероятността да загубиш е много по-голяма.
Извинявай, надявам се, че няма да възприемеш написаното от мен, като менторско или пък, да ти звучи като реплика от последна инстанция. С най-добри чувства ...
Все пак, решението си е изцяло твое!