Всъщност Фабер каза че лихвите ще са нетно отрицателни: минус 5-6%, което не е чак толкова катастрофално, но за 10-20г си е сериозно.
Въпроса на който се чудя в момента е ще имаме ли нов балон (евтини новонапечатани пари дето се изливат нанякъде), който да замаже последиците от спукването на предишния (Кругман) или този път ще се навлезе в продължителна оздравителна рецесия? Струва ми се абсурдно да е възможно винаги да се измисля нов балон който да замести стария. Все някога трябва да се спре с балонирането и да се произвежда реална стойност на реална цена, но от друга страна може да има още един или 10 нови балона - кой знае.
Размерът е твърде голям. Прекалените диспропорции алокират агресивно ресурси (активи) дебалансирано и от там тръгват проблеми и конфликти.
Ако не са си научили урока и опитват принудено (аз лично съм склонен на подкрепя една теза, че това което е направено по времето на Грийнспан и рефлектира в имотите е буквално норочно, в смисъл, че са знаели за резултата) да надуят нови балони, които да поемат маса, ще има скоро Бууууум.
Понеже не съм икономист имам много наивистичен и натуралистичен поглед и не разбирам как просто с увеличаване на паричната маса може да се пребори криза която е следствие на масирано унищожаване на стойност - просто заместваме тази стойност с новонапечатани банкноти?! Перпетум мобиле! Да, известно количество пари трябваше да се пуснат за да се качи М0 с цел да се компенсира свиването на М1 поради кризата в междубанковото кредитиране, но спасяването на банките и компенсирането им за загубите от ЕмБиЕс-ите чрез превръщането на частните загуби в държавен дълг е далеч по-масирано нещо.
Нивото ми е много далече от състояние, което да ми дава право да си мисля, че знам точно как да се управляват паричните агрегати.
Кризата не може да се пребори така. Тази поне. Параноично бягат от повтаряне на исторически грешки, довели до депресия.
Би трябвало със съвременните мощни ресурси да са в състояние да моделират многовариантно и да са ориентирани.
Аз съм убеден, че "заставайки на твърди позиции на борци против депресията", ще забравят да изтеглят налятите средства.
Може да има компромиси с времето, с обема или с двете.
Та независимо кое се случва мисля че лихвите ще са отрицателни и в този случай акциите ще са по-добрия вариант. В другата тема да ще постна тези които ми се въртят сега в главата, но да се върнем към темата - за долари е по-скоро късно ама за акции доминирани в долари си е баш момента. Аз чакам корекция на дау до 9500 ама май няма да дочакам
Има резон в това, което казваш. Пак зависи да се запази системата относително цяла и действаща.
Апропо, получавам всекидневно една непретенциозна "заводска многотиражка"
, в която имаше и някаква прогноза, че може де се види и Дау 6000.
Трия и гледам да забравя.
май там бях писал - Gold ETF на ZKB. Има още и сребро, платина и паладиум Това е в швейцария и банката купува златото физически - задължени са. Няма нужда да го пренасяш в багажника на колата
Бях ги гледал, но нямам опит, какво да гледам и оценявам. Забравих да се поинтересувам за такси и сходни.
Помня, че препоръчителният хоризонт на инвестицията е отчайващо дълъг.
Дали сега е момента за злато, тоест дали цената му няма да падне - ей това не го знам. При тези лихви на запад е по-добре от кеш ама дали е по-добре от акции? Акциите ще са доста волатилни. Ако имах много пари бих сложил 10 - 20% в злато.
За Бога, не знам!
Ми то по селата в БГ е вече така. на места си имат караули дето им пазят нивите. Родителите ми живеят на село и градината им редовно е обект на посегателства - нищо не могат да направят. Та това се случва. За 10к лева имаш ранчо на село което може да те храни - това са 4 тройунции злато . Кажи речи всеки в БГ има наследствено такова ранчо така че даже няма и смисъл много до му мислим.
Знам, че и сега има елементи на това явление. Кражби, несигурност, тук- таме някой набит, че и по-лошо.
Визирах обаче гадната хипотеза за тотална смяна на културния модел: тоест убивай бързо и без замисляне - само така се оцелява.
Далече сме от ерата на Водолея. Без катаклизми няма да стане.
леко и на теб !