nachev, относно лекцията на Марк Фабер - оф и аз едвам се навих да отделя 1 час да я гледам но си заслужаваше (даже я бях постнал преди това в съседната тема за кои акции) : без да претендирам за изчерпателност казва че ще има хиперинфлация както в долари така и в евро. Съветва да се купуват:
1. ранчо на село с плодородна земя и калашников да се пазиш
2. злато и други комодитис
3. акции като там ще има ужасяваща волатилност
Освен това твърди че петрола ще поскъпне много. Специално неговата лекция я препоръчвам горещо!
Другите 2, на Питър Шиф и това което ти си постнал - явно нема да се спи много тази нощ
Поздрави,
nearvana,
Странно, но и аз вчера бях с нагласата, че в някакъв момент късно вечерта ще се затворя за да изгледам двата материала. Дори пуснах компа след 22.00, но усетих, че вече съм толкова уморен, че няма да се получи. Пуснах малко поздрави на колегите и дотам.
Пък и двамата са толкова различни, че трябва специална подготовка
за да ги чуеш: Шиф "размазва" речта, Фабер реже безмилостно с ножицата за ламарина.
Уйкендът е пред нас.
Не знам дали трябва да очаквам нещо от тези лекции. Ако за пореден път чуя, че системата е много здраво и дълбоко бъгната, какво толкова. Аз отдавна си го знам. Все пак ще слушам, може пък нещо да ме провокира и присети.
Голямата тема очевидно е: какво да се прави?
Препоръките на Фабер са логични, но си признавам, че при опит да си представя, как точно биха проработили тези препоръки в един драстично дестабилизиран свят, картината се "разпадна на пиксели".
1. златото - с един приятел от форума коментирахме хипотезата за злото. Обсъждахме различните способи за директна инвестиция (с или без физическа доставка), също и разни индиректни способи. Навсякъде има ярко изразени недостатъци.
Приказката приключи със следната шега : Представяш ли си следната картинка: Цялото семейство се изнася от Бг за някакво по-сигурно място и на митницата на аерогарата започва обяснение между мене и митничарите, че кюлчетата в багажа ми са моята "жизнена застраховка" и дори съм си взел документ от НАП, че нямам данъчни задължения.
2. ранчо и калашник - Фабер може и да не знае за АК, но американска автоматична пушка също ще свърши някаква работа.
Визията, която ме преследва тук е още по-гадна от тази със златото. Ясно е, че ако дойде глад, ще се ходи близо до земята. Няма нищо извънредно в тази хипотеза. Това е било правило за оцеляване за преобладаваща част от човечеството през цялата ни история. Изключение правят условно само последните няколко десетки (до 100) години.
100 години се отнасят към 5 000 000 г (история на хомо сапиенса) като 0,002 %
100 години се отнасят към 5 000 г. (история на цивилизацията) като 2 %.
Сега ни е трудно да си представим, че може да се наложи, но ... .
Гадното беше по-скоро визията за нощен въоръжен караул около нивите и мисълтта, че по-младите хора ще трябва да възпитават децата си, че "чуеш ли нощем съмнителни шумове около реколтата, стреляй бързо без да се замисляш"!!!
3. акции - какво да кажа за акциите, там положението е ... !
Та, обобщавам. Всички тези идея могат да "работят" много условно. Биха донесли определен резултат в един свят, който има ограничени кризисни явления в икономически и социален план, но системата като цяло е интактна и функционира.
Само през последните дни идат едни многозначителни сигнали, които хич не ми харесват. Израел, там поне условно изненада няма - отдавна се води политика да не си поплюват. Обаче видимото радикализиране на някои личности и кръгове дори и в Германия ....
Та, Какъв е случаят сега ?! Очевидно говорим за процес, който е в ход, но не знам какъв е хоризонтът.
Не знам, може ли да се изрине този боклук и часовникът да спре!
Не помня, дали съм ви пускал тук статията на един финансист (май такъв беше) от Щатите, който вече е започнал да се оглежда за място за защитено имение някъде из полите на Скалистите планини.