Ivel на мен идеята ми е донякъде затсраховка - ако фалирам да не трябва да си продам къщата, защото не мога да си плащам тока за живот. Ако имам сега X пари, предпочитам да ги дам сега и да не мисля занапред, а не да се чудя ще мога ли винаги да плащам 500 или 1000 лева за ток... Нито да имам 10 инсталации за топла вода, акумулатори и какво ли не, които все в един момент се развалят. А така - всичко на ток, а някъде далече е източникът, от който притежавам нужната ми част.
Например това, което показва vlado.b - изгдаждането на две еднакви със сигурност е по-скъпо от изграждането на едно с двойно по-голяма мощност - голяма част от системите са общи. Ако се изгради нещо със 100 пъти по-голяма мощност ще е много по-евтино от цената за 100 отделни малки инсталации. Предполагам че всички тези системи изискват и поддръжка и ако не си чистиш покрива с парцал всеки месец спада КПД докато не стигне 0 защото целият покрив е посран от птици
Та питането ми е следното - една къща 200-300 квадрата от каква енергия има нужда за нормален живот и каква сума предварително е нужна за всеки за изграждането на инсталация от примерно 100 такива "инвеститори".
Нямаше ли някакви програми за 50% субсидия при такива работи?
не ти требе и субсидия.дори преди 3 години,когато го изчислявах бе финансово адекватно,сега е дори още повече,защото цените са с 40% надолу.
бяхме се събрали 3ма човека,идеята бе моя,трябваше да събереме още десетина....
бенефита на самостоятелно ел захнраване е голям-първо може да си направите "мини" квартал където си поискате-независими сте от достъп на ток. после може да си позволите голямо дворно пространство-10 декъра на човек.
цената на земледелската земя са много по ниски от регулацията-първата икономия е самата инвестиция в земя-купувайки земледелска спестяваш пари,който ги вкарваш в ел.производство-демек част от него ти се изплаща индиректно,ако сравниш цената на земята....
после ти трябват поне десет къщи,колкото повече,толкова по добре-балансирате помежду си ел .комсумацията.
една хибридна волтаична система за 10тина къщи струва между 100 000 и 150 000 $ .. тя включва една перка с мощност 10-20 киловата+ по 4 квадрата панели за покрив на къща, 50тина дийп сайкъл акумулатора+ бекъп генератор на дизел или пропан бутан,който почти никога няма да се използва. важно е за перката да е с колкото се може по голяма височина на кулата й,защото колкото по високо е,толкова по постоянен и силен вятър имаш.
най добро място като релеф е да се избере южен хълм.
спестяванията в инвестицията на човек са по големи,колкото повече хора сте. първо се прави по балансирана токова дистрибуция,второто е,че използвате само един инвъртър,вместо всеки да си купува отделно. прави се единна мрежа,а при перката се построява малка барака,където седи инвъртъра,акумулаторите и генератора.
ако се съберете над 10 къщи,инвестицията в БЕЗПЛАТНО електричество ще ви излезне под 15 000 на човек ,пари,които се избиват само от това,че купуваш по евтина земя. дори може да си направите заедно една малка оранжерия,която да поема остатъчната енергия- с нея се топли вода ,когато я има и се затолпя оранжерията.
та освен,че ще живееш където си поискаш,няма да плащаш електричество,няма и да купуваш плодове и зеленчуци целогодишно,па и няколко кокошки ако гледаш ,почти за нищо няма ти трябват пари.па ако си купите и схевита волт,тогава и за бензин рядко пари ще даваш,отделно те позволяват за още по добра дистрибуция на енергията,защото служат и за съхранители...
аз лично се отказах да се връщам в бг в близките години,но продължавам да изкупувам земя на едно място,точно с тази цел.....
п..п.
в момента повечето общини са банкрутирали,защото държавата е пред колапс и дянков се чуди кво да измисли,та тва е хубаво за такива като теб,защото общините ще са ЗАДЪЛЖЕНИ да намират от някъде пари,а единствения начин е да правят търгове на общинска земя!та ако се позаинтересуваш,моа да намериш достатъчно голямо парче от 50-100 декъра ,което е обединено и за БЕЗ ПАРИ