Ако се движат дори с 250 км/ч това пак не означава, че ще са по-бързи от корабите, защото товарните влакове имат много бавно разписание по маршрута. Поради естеството на железниците с предимство се движат влаковете с хора, като дори най-бавният пътнически е с предимство пред който и да е товарен. Максималната скорост им е най-малкият проблем на товарните влакове.
Освен това високоскоростните трасета са различни и по тях не се движат обикнвени влакове, а за високоскоростен товарен влак през онези географски ширини и дума не може да става - не е нужно да има дънер на линията, а само да спре токът за няколко часа. И как точно ще се опази такова нещо? Дори в Русия не ми изглежда осъществимо... Все пак товарите се застраховат и не се сещам кой застраховател ще поеме риска през Русия и бившите републики. За Афганистан изобщо и не питам.
И защо трябва да са по-бързи от корабите? Ще внасяме бързо развалящи се стоки от Китай ли?
За модел на далечни влакови маршрути могат да се вземат Русия, Канада и САЩ - ако някой може да даде инфо за колко време пътува една товарна влакова композиция на разстояние да речен 5000 км в САЩ или Русия, тогава ще получим предполагаемата средна скорост. Иначе максималната и 1000 км/ч да е, просто престоят ще е по-дълъг по гарите.
На съществуващите високоскоростни трасета има икономчески смисъл да се движат малки товари, като пощенски пратки и някои специфични (животоспасяващи лекарства, бързоразвалящи се и много скъпи хрании прочие) товари, но цели товарни композиции не знам дали е изгодно. Все пак скоростта на движение трябва да е в един микс заедно с голяма бързина на обработване и товарене-разтоварване на товарите, а за това не знам дали има изградени гари и терминали по високоскоростните трасета. Ако някой даде инфо може да е интересно.