определено пута си има и своите предимства ама ако ми дадеш идея аз като дребна риба как мога да шортвам путове ще съм ти благодарен. мога само да купувам опции ама не и да шортвам!
много нашироко го даваш с процентите, Асенка! начи пута е струвал 350$, ти си го шортнал и си прибрал парите и през ноември се е обезценил с 30% (10% е малко при този скок в цената на среброто), начи е станал 250$, ти си го купуваш за да го затвориш и записваш печалба от 100$. Ако си лонг 100 унции сребро (скочил си с 3000$) печелиш 5$ на унция, тоест 500$. Има разлика! За да си докараш тази печалба с путове ще трябва да шортиш 5 пута (за 500 унции), което прави потенциалната ти загуба ако цената се срине мнооого по-сериозна от потенциалната загуба при дълга позиция от 100унции
значи,ти НИКОГА ДО СЕГА НЕ СИ ШОРТИЛ ПУТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ,но спориш с мен и ми казваш,че не съм прав?
май българщината в теб проговаря от време на време.
не знам защо всеки път повтаряш,че при голям скок ще има пропуски,след като този "проблем" съм го написал в първия постинг!и ти продължаваш да го "натекваш" ,се едно не съм го написал и дори все едно не го знам?
разбираш ли кво е риск/риуард рейшио? тва е колко пари ще направиш,ако познаеш ,срещу колко пари ще загубиш,ако "случайно" не познаеш. то ако среброто скочи до 35 $ за 2 месеца,аз знам как и 500% да се направят,ама ако не скочи,кво правиме?булкана казва,че търси нискорискова доходност,а от продаване на АТМ пут (маскимално въображение) , по блага работа аз не знам.... нищо,че си чел,че продаване на опшъни носи колосален риск.... тва НЕ Е ТАКА,когато не спекулираш с тях!
приташ ме как да шортиш пут,че не ти дават?много е просто- купуваш един фючър и шортиш срещу него КОЛ ! тва ти е кавърд кол и съм сигурен,че брокера ще ти разреши това!ЕДНО И СЪЩО Е!
а тва,че има тъпи брокери,които разрешават кавърд колове,а не дават да направиш синтетика (в случая гол пут) е достатъчно условие,да се позамислиш дали пък да не си смениш брокера.
в доста от книгите,които съм чел,съм попадал на абсурда на недъгъвостта на човекшкия мозък да сменя домейн.нали си спомняш,че ти говорех преди време да този "проблем" , макар и да бе за съвсем други неща. ето ти го и тук- навсякъде го има.
та,чета колко е "опасно" да се шорти пут,в следващата глава чета колко голямо предимство е да се използва кавърд кол ,а накрая на книгата вече за "напреднали" СЪЩИЯ АВТОР ОБЯСНЯВА СИНТЕТИКИ ,една от който е,че кавърд кола е едно и също,като кейкед пут!!!!! демек, тва е опасно,после,онова е БЕЗопасно и накрая тва е равно на онова....
и ти си доказателство,как попадаш в този "капан" . ако бях написал- булкане,като си купиш сребро,няма да е зле да шортиш някой кол срещу него,че да си ограничиш риска ,тогава ти ниървана щеше да кажеш,че не е лоша идеята.
обаче като го представих като шортене на пут,ти подскочи да казваш,колко е опасно!
и въпреки,че СЪМ СИГУРЕН,че знаеш,че кавърд кола е равен на голия пут,не само се палшиш от пута, а дори ме питаш как да го шортиш,щото брокера не ти дава,след като знаеш,че може да го изиграеш като кавърд кол!
та тва е А и Б на азбуката на опшъните,че ТОВА е равно на ОНОВА,ама ех тази смяна на домейн......
а що се отнася до обвинението ти,че го давам шороко с процентите,нали ти казах НЯКОЛКО ПЪТИ ДА МЕРИ ,ВЕДНЪЖ ДА РЕЖЕШ?
що не чукнеш на някой опшън калкулатор,ако не знаеш как да го изчислиш на ръка, колко ще се обезцени пута на 30 страйк през ноември,в случай,че среброто стане 35 $?
как пък реши ,че ще е само 30 % ? на око? щото и аз на око смятам,ама разликата между теб и мен е,че имам достатъчно опит,че да сметна на око и да изкарам приблизителен отговор,а ти се отклоняваш сериозно....
ето ти лесен приблизителен начин:
прехвърляш страйка на 24-25 $ и вадиш един месец,или ноемврийския пут на 25 страйк е 100$ ,а на 24 страйк е 85$ ..... или среадата е някъде около 93 $ ..... или в НАЧАЛОТО на ноември, пута вече ще е изяден от 350 $ ,на 93 $ ,после като сложиш и падане на имплайт волатилити при качване от 30 до 35 $ ,ще бъде някъде към 80 $ ,което е доста близо до 10% изяждане .... а не казахме кога през ноември,ако е в средата на ноемви,вече ще е наяден дори и повече от 10% приравнено към цената на ъндърлайна на 30 долара ,а в края на ноември путя ще струва почни НИЩО ...... някъде към 20 $ или ще си направил 330$ ,което е тамън 11 $ .....
а ако смятаме доходност,спрямо инвестиция,тогава доходността в проценти е дори по голяма и от 12% ,защото инвестицията в сребро е 3000 $ ,а в пут на среброто е 3000-350=2650 $ ,защото марджин рикуаярмънтс на пута са равни на цената на ъндърлайна,НО предварително се взима примиума,демек затваряш 3000$ ,но отваряш 350$ ,отделно веднага почват да ти текат лихви върху 3350$ ,докато при купуване на сребро,губиш лихвената база! в момента лихвите са супер ниски и няма голямо значение,но ако бе преди 3 години ДОРИ и това щеше да е ГОЛЯМ ПЛЮС!
п.п.
ако нещо не ти е ясно от този постинг,съветвам те да ме питаш,вместо за пореден път да "констатираш" ,че съм в грешка.
стига с тая българищина от рода на " никога не съм го правил,но знам повече от всички,които са го правили"