Гледам, пак се е подвизавал един велик българанин, корабен инженер, маркетингов специалист, застраховател и каквото се сети човек още...
И пак е омешал понятия, които не разбира и ни тика пак в носа несъществуващото "запазена марка България".
Разбира се, не е възможно във форумни бележки да бъде изправена тази отчайваща демонстрация на неграмотност и да се дефинират всички понятия като държава, държавно образувание, етнос, племе, наименование и т.н. Затова - само 2 неща.
1.
Един пример от българската история от 14ти век, надявам се, познат на всички.
През 14 ти век съществуват за по-дълго или по-кратко
няколко десетки български държави или държавни образования. Не се наемам да ги изредя, но най-известните от тях са Търновското царство, Видинското царство и Добруджанското деспотство.
Нито едно от тях не се е казвало България, още по-малко "запазената марка България". Но и
никой в науката не е отричал и не отрича българския характер на тези няколко десетки държавни образования.
Гърците в своята история създават над 1000 (и то само в античността) държави и държавни образувания. Нито едно от тях не се е казвало Гърция, вкл. и днес, а още по-малко "запазената марка Гърция". Но и
никой не отрича техния гръцки характер и същност. Само един наш мурджо и велик булгаранин.
Какво се опитва да докаже - така и не ми стана ясно.
2.
"Завладяването" на Гърция от Рим през 146г. е грекилска концепция влязла в учебниците по история и в самата днешна Гърция!!!
Аз винаги съм казвал че
грекили и булгарани са едно и също нещо!
И... интересно!
Цивилизационният период след
Елинистичната епоха, т.е. след "завладяването" - 146г. пр.н.е. се нарича
"Гръко-римска цивилизация". Не "Римска", а "Гръко-римска". Така е възприето не само в българската, но и в световната наука.
Защо..., на никой мурджо не може да се обясни.
Един пример за сравнение: периодът на османското (за)владичество е наричан "османско робство" или "османско присъствие" по днешному, но никога не е ставал "българо-османска" или "гръко-османска" цивилизация.*
За Византия, или Византион, или Константинопол, или Истанбул (от гръцкото "и стин поли" - буквално "в града" или "градът"), или Цариград (града на царя-цезаря), накратко - Царицата на градовете според средновековните писатели, някога предмет на моите научни интереси, бих могъл много да пиша.
Но ще припомня само, че бил създаден от Мегарците срещу "града на слепците" (Халкидон). Колебанията на Константин Велики били основно между Византион и древна Троя, контролираща Дарданели. Честта се паднала на Византион.
--------------------------------------
Нема да одиш никъде, с 30% може да си пишеш. Темата си е твоя и е интересна. Къде щях да науча толкова за Гърция?! Просто "лайньо" и подобни определения требе да се заменят с "приятелю", "да ти таковам ..." с "не съм съгласен" и темата си е окей. Същото важи и за Фло.
Нема да ми се сърдите, знаете, че предупредих за това. Какво ще каже сахибта, ако не взема мерки? Ще ми навре демокрацията в интимните ми места...
Скитъре,
Понеже все ми разрешавате с Додо да пиша...
Създаването на съдържание си е сериозна работа, но ми е безразлично.
Ще ти разкажа една житейска случка, много обикновена, но ако се замислиш, можеш да си направиш някои изводи.
Младо момче съм още (преди 20-тина години) - на почивка в едно гръцко село. И съм се наредил на опашката в селската бакалница. Последен съм, един приятел и градски чака с мен и си говорим тихо. Пред мен - една гъркиня на средна възраст.
Докато си бърборим, опашката мръдва човек напред, между мен и гъркинята се отваря малко място и една гръцка баба (сега като се замисля - не беше баба, а 50-60 годишна
) си слага покупките пред мен (пред моите) на лентата на касата. Не реагирам.
(Аз още ако се кача в градски автобус не мога да седна, пък ако влезе жена, подскачам като войник... нали съм будала.)Гъркинята обаче, която беше пред мен и която не познавах и не познавам и днес, забеляза, извърна се леко, грабна покупките на "бабата" и ги премести зад моите.
- Господинът има ред! - каза и се обърна пак напред, а "бабата" без звук се нареди зад мен.
Исках форума ти да просъществува, сам по себе си и защото ми се стори симпатичен.
(И още мисля, че си симпатяга. Знаеш, че това не са четки - за разлика от булгаранчетата - отдавна съм излязъл от пещерата и заради това, че си ми симпатичен, няма да ти спестя "горчивия вкус", ако сметна, че не си прав)Но... влязат ли някъде булгаранчета или грекилчета, и съдържание не се създава (един пример - виж
3,14 ) ! Е... тук там някой неук мурджо, пише някое обръщение към народа
Гражданско общество (колкото и изтъркано да звучи тази фраза), с хора от пещерата не се създава.
Единственото спасение е институциализирането, но ти и додо го пренебрегнахте залагайки на "здравата ръка" - онова прословуто додово "ще трия". Но като заложиш на "здравата ръка", хората дето не са научени на ярем си тръгват.
Хеле пък, "здрава ръка" дето търпи лъжците, пък определението лайно за лъжеца и се струва неблагозвучна...За принципи става въпрос!
Принципът, началата, етиката и т.н. биха могли да бъдат
основание за съществуването на един духовен продукт. Но не са достатъчно основание за реалността.
А което няма
основание си заминава.