ивеле, аз си купих машина за правене и печене на хляб. от тогава хляб не съм купувал. не ми липсват нито стабилизаторите, нито емулгаторите, нито набухвателите. обаче слагам в хляба каквото се сетя, орехи, ядки всякакви, кашкавал, подправки, яйца, мляко, масло, зехтин и въобще каквото се сетиш, правя си толкова видове хляб колкото ми може фантазията, с бяло брашно, с царевично, с типово, със соево, с водораслово, с ръжено, с овесено и каквото се сетиш, правиш си го на вкус и мирис както щеш, а най-готино е когато пуснеш програмата и сутрин ставайки и влизайки в кухнята да мирише на току що готов изпечен хляб.
Здрасти на холадските хлебопекари! Добре си направил, въпреки че моят опит с такива машинки за печене на хляб е негативен. Веднъж жената ми беше обещала да ми изпече питка по моя рецепта, купих някъква скъпа смес брашно и исках да я смешам още и с царевично, защото от детството си обичам царевичен хляб. Та зачаках да ми обърне внимание жената, минава ден два, питка няма, напомням, минава още дена два пак няма. Кога рекох сам да си я опека, тя вика че дала брашното на комшийката да си храни кокошките щото по нейно мнение нищо нямало да стане. Ядосах се и отново в магазина за брашно и насреща в Техномаркета купих една не много скъпа такава машина. Връщам се в къщи викам племенника да ми прави компания,
зареждаме апарата и сядаме да пием червено вино със сиренце в очакване на хляба. То било бавна работа бъркане втасване и дотука, нататък програмата на апарата се строши и не отива на печене, ръчках го и така и иначе, не ще в автоматичен режим, доста вино изпихме и пак го не дочакахме хляба. На другия ден им я върнах в магазина тая машинка и купих някъво по-скъпо
"Мулине". Е то не бърка програмите ама въпреки това хляба си е недопечен вътре в сърцевината, пекох няколко пъти, даже и жена пробва някъкви кексове и други глупости дето ги пишеше там в инструкцията. И дотам, така си седи машинката под един кухненски шкаф и като я сритам понякога сутрин сънен докато си варя кафе, все си напомням, че трябва да проявя повече настоятелност и да опитам пак. Иначе купувам разни ексотики по суперите, то сега и в България пазара започна да се отваря на черни хлебове, повечето са ментаци ама има и внос немски и френски съм намирал в Кауфланд и горе долу ме устройват. Понякога си купувам от Берьозките руски тухлички, това си е класика!
Какво стана с вашите ливади из гръцко, нали нещо се точехте с Асен, аз сега се върнах преди ден два от там, доста обикалях основно из Халкидики, ливади има колкото щеш за продаване и къщи и апартаменти. Цените из сайтовете са от 1000 до 1300 евра на метър а в действителност ако тръгнеш да говориш сериозно може да купиш за 450-500 евро, оправено и стегнато жилище. Ака за какво се пита, като гледам колко са настроили скоро продаване няма, демек за инвестиция не става освен ако не го вейнеш веднага на някой зальохан руснак, с няква маржа. А за себе аз лично не виждам смисъл, хотели има в изобилие и не е скъпо. Говорих с един грък собственник на хотел защо са настроили толкова много къщи, стоят празни в сезона, иначе се поддържат дворчетата изглеждат обхажвани, но празни, все едно че е паднала атомна бомба. Та той вика, че преди кризата по пет пъти са му звъняли на ден от разни банки дали не иска кредит, само кажи да, вика и подпиши, нямаше никъкви проблеми, колко искаш толко дават на къща на джип на яхта. Та затова това си били къщи на самите гърци предимно от Солун, които се ползват максимум 30 дена от годината и повечето от тях с радост биха се избавили стига да иска някой да купи.
В България имахме подобно залитане, но не стигнахме чак до там а и руснаците продължават да купуват все пак им е по-близо и най-вече езиковите проблеми са минимизирани а гърчолята да ме извиняват ама според мен много се гърчеят, по стоките им всичко на гръцки написано, и не само там, въобще не си правят труда да дублират надписите на английски поне, а и не вдяват много от чужди езици. Абе не съм много очарован, предния път преди три години пак бях по тези места, като че ли ми хареса повече, сега само канарските финикови палми и морето ми харесаха, донесох си семена и ще садя палми тия дена. Сега чета литература по палмоводство.