Пак съм на шестата бира и ме мъчат едни вълни. Събрах смелост да се изповядам и аз в тази виртуална изповедалня.
Всяка партия е съвкупност от разни хора, видими и невидими, знайни и незнайни, минаващи и заминаващи, изгряващи и залязващи с някакви частично общи интереси. Всички партии имат програми и идеи, и всички "работят за благото на обществото" (по старо му - народа), къде хранейки се, къде и крадейки от благата на обществото. Такова поведение и съжителство биолозите го определят като паразитизъм, политиците го дефинират като демокрация, а народа като шуробаджанащина. Най-лошото е, че обществото, което ужким има правото на избор, е винаги виновно за собствените си страдания, които всъщност са следствие от споменатия паразитизъм. В перфектното общество се предполага, че демокрацията функционира перфектно и депутатите, министрите, премиера, и президента са слуги на обществото. В този смисъл не става дума за паразитизъм, а за симбиоза. Да, ама не. Практиката е съвсем друга. Въпросните законотворци, управляващи и властимащи не само не слугуват, а преди всичко цоцат, без дори да се правят на скромни. Лимузини, костюми, коктейли, командировки, рушвети, самолети, вертолети и т.н., всичко в името на "слугуването на обществото". Но и за негова сметка. Не казвам, че това е само тук в България. Навсякъде е така. Разликата е, че в развитите общества, медиите са предимно независими, обществото се интересува от това колко кръв му пускат, къде и за какво отива, и по този начин се осигурява един приличен контрол над паразитите, което рефлектира в по-добър стандарт за цоцаните. Но
си е
,
си е
.
Нека да се върна на онзи момент, в който се изтвърдих, че обществото има избор само наужким. Според уикипедията, като форма на държавно устройство,
при демокрацията обикновените граждани могат да участват пряко във вземането на решения. По-нататък нещата се разводняват във видове и подвидове демокрации. Нека да видим обаче как точно
обикновените граждани могат да участват пряко във вземането на решения, чрез отговорите на следните въпроси:
Кой определя и реди листите на всяка партия? Обикновените граждани?
Кой определя, назначава и уволнява министри? Обикновените граждани?
Кой издига кандидат президенти? Обикновените граждани?
Ми за какъв избор, за какво пряко участие във взимането на решения и за каква демокрация говорим изобщо!? Утопия някаква, целяща да залъже овцете, че имат някакво право на избор, не за друго, ами след като се окъкат поредните "избраници", следващият да каже "Вие ги избрахте, налЕ? Е сега ще търпите!"...
Дойде време и да кажа нещо конструктивно, че да завърша утопичната картинка, която рисувам.
Перфектното управление, според мен, е повече професионализъм и колкото се може по-малко политика в управлението. С други думи, управлението като цяло трябва да се извършва не от партии, а от експертни правителства. Не може да има ляво или дясно решение на проблема със здравеопазването или профилактиката. Нито пък ляво или дясно решение на въпроса за безплатното образование, което в едно цивилизовано общество трябва да бъде абсолютно безплатно. Една страна не може да бъде цивилизована, ако в нейния бюджет има заделени повече средства за въоръжаване, вместо за образование и здраве. Леви и десни мнения по този въпрос няма.
Управляващите трябва да са отлично възнаградени, но и да подлежат на непрекъснати тестове за компетентност, както и кандидатите за такива. Даде ли някой кандидат по-добри резултати, автоматично става управляващ, докато не се появи по-добър. Такива правила ще дадат стимул за професионализъм, ще изцеждат най-доброто от управляващите и ще бъде наистина за благото на обществото. Инак си остава шуробаджанащина, както ще да излъскваме и дефинираме терминологията.
Колко много текст, за да кажа, че съм фен на "Всичките са маскари!"