Връщах назад, за да видя кой е започнал пръв. Според мен всичко започва тук: ....
Нямам никакъв проблем да се оправям сам с такива, споки
Т'ва, което дразни при тая особа е, че първо се опита да оспори напреженията, които носят сградите на земетръс, демек че при земен трус са освен нормални са и тангенциални тоже, също и концентраторите на напрежения и как се цепят конструкциите по 45 градуса.
Тъй като му бяха непонятни неща тия и сефте ги чу, после се опита да "приплъзне" разговора с разговори за различни като тип земетресения от гледна точка дълбочината им. След като и там му се попълниха пропуските в знанията, че е огромно значението на каква дълбочина е земетресението, взе да издиша и там. Затова особата сравняваше несравними неща като Вранча, Чирпан и Армения, а те нямат нищо общо.
Затова се изсмях и за поредения му опит за бягство чрез вмъкване пък на състава на почвите и пясъчливостта. Понеже както говорихме за дълбочина на трус, тоя от нищото прехвърли разговора в друга плоскост.
Затова накрая обобщих, че с тоя няма смисъл да се коментира и само цапа темата. Отделно нито веднъж не си призна простотиите, които ръси.
Относно почвите, убеден съм, че БГ-то не е уникална в това отношение и на много други места този фактор се отчита при проектирането. От друга страна, снимките, които се качиха като "факти" за Свищов и Стражица, никъде не показват подобен проблем, а по-скоро такива с проектирането на сградите и конструкцията + некачествено изпълнение.
П.П. Пак обобщавам какво казах, че в БГ-то е нямало силно земетресение от близо 100 години, че нямаме добри традиции в масивното сградно строителство, поради ползването на "чужди" технологии, които се вземат от несеизмично-активни региони и доколко са приложими у нас, ще се разбере, когато тръсне както си трябва. Даже и фиксирах какво имам предвид - трус над 7 по Рихтер и резултата няма да ни хареса, убеден съм в това.
Но дотогава няма проблем да си чешем езиците