Май неправилно съм разбрал въпроса за победата. Кой знае още какво не съм рзбрал...
Според мен, съвсем еретично, пътят на България е в борбата с т.нар. чужди инвеститори. Сегашното положение, в което посрещаме всеки перач на пари с отворена за сфирка уста е срамно и унизително. Всяка разбираща червена гад може да регне фирма в Цюрих и да стане чужд инвеститор, а след това през поредния МОЛ да изплакне парата... При постъпването на капитали у нас на първо място трябва да стои въпросът не колко са тези капитали, а колко и какви работни места ще открият. После се доказва произхода, а накрая се доказват и намеренията. Така работят истинските инвеститори и това тях не ги плаши. За тази цел трябва да се променят изцяло данъчната политика и трудовото законодателство, като преди това се затвърди върховенството на закона, без което всичко останало е фарс. В момента в България е на далавера да генерираш огромни печалби, но да не наемаш хора. Те ти перачка - огромен оборт и ниска зетост. После 10% на печалбата и 5% на дивидента и си готов - ухаещ на парфюм, който се оказва прах за пране... А къде се генерират огромни обороти с ниска и почти неграмотна заетост? Еми... има къде. Покрай тази ситуация всички български капиталисти, бидейки в своето невежество на недостигани висоти, инстинктивно вложиха всичките си спестявания от далавери и кражби в построяването на стъклени домове, които после да отдават под наем, за да генерират печалби завинаги, без да назначават никого, освен оная цицореста и пухкава пу.ка (да речем, че съм искал да кажа пуйка) от съседния блок, дето я взимат с джип вечерта и я докарват с такси на сутринта...
И като резулта пу.ката се жени за бизнесмен, мести се в невероятно кичозна и ужасно лошо построена къща без обратна вода, а капиталистите, които смятаха да я наемат, сега уволняват приятелите на своите приятели, които бяха наели за цвят - така, да има кой да прави кафето и да вдига телефона, пък и да краси офиса... Сега капиталистите не пият кафе и офисите им са вече съвсем грозни.
Но едно си запазиха - инстинкта. Явно от това повече пари нямада падат...
Сега държавата, това недоразумение,трябва да създаде условия такива, че капиталът да се насочи към откриване на работни места и то работни места с висока сложност на операциите. Но като казвам "трябва", аз виждам точно обратното - държавата, това ужасно недоразумение, е на път да прогони едни от последните високообразовани хора, лекарите. Инженерите бяха умъртвени още преди 15 години, учителите си отиват по естествен път, учените (от БАН) наистина са шайка дъртаци, насиращи се в гащите от кеф колко са умни, науката е изхвърлена от университетите, а университетите се местят в Перник... Архитектите направо не искам да ги споменавам - превърнаха българските градове в нещо още по-грозно от панелните комплекси, а аз поне си мислех, че от това по-грозно не може. Ама можело... Както и да е - лекарите са наред. Били крали пари... сякаш някой в тази държава не е... Вместо да идват хора от цяла Европа да се лекуват, сега лекарите ни ще им отидат на крака. И ще са прави! Дават ли ти, яж - гонят ли те, беж.
Така или иначе ни остават пак и за пореден път само капиталистите-инстинктивици. Еретично, наистина, да разчитаме на крадците и мошениците... Ужас!!! Но за мен няма разлика, когато ме крадат, дали са с бентлита преди или след като ме окрадат... Тоест дали ще ме крадат наши или чужди бизнесмени. За мен нашите бараби са по-добрата алтернатива от чуждите инвеститори, които са умни, манипулират простия ББ, той приема закони в техен интерес и те превръщат БГ в това, в което я превръщат. Приемайте ББ като обобщен образ - Станишката просто има по-дълго име... Иначе и той, в интерес на така желаните чуждестранни инвестиции, предприе крайно дясната политика в облагането и изтряска плосък данък, забивайки го четвъртит на сновния си избирател. Но неговият основен избирател си е пръднал в гащите и приема за чиста монета всичко, каквото чуе от телевизора, и като му кажат, че плоският данък ще му вдигне пенсията, онзи вярва, завалията... За съжаление няма индикации ББ да е по-окомуш. Само дето се мръщи, което е добре, защото онзи пък беше отвратително мазно ухилен и припотен на джуката... Отврат. Този е намръщен, ама му отива.
Трябва да се отсяват инвестиционните намерения. Няма значение дали са чужди или са от Куртово Конаре - условията в държавата трябва да са такива, че да могат инстинктивните капиталсти да усетят кое е по-добре за тях, и това да е откриване на фабрики, наемане на физици и химици, плащане за обучение на персонала и за създаване на добра работна среда...
Ама какви ги дрънкам!!! Все пак става въпрос за държвата България... Естествено, че ще стане точно обратното.