Благодаря на всички за постовете
@Dimitar - не знам точно на какъв процент отпуска кредити, защото не съм теглил. За ипотечни заеми са към 4.5-5% някъде в момента за фиксиран период от 5 години. За кредитните карти съм гледал по разни договори, че лихвата е 18-19% (винаги гледам да си плащам похарченото до 40 дни - период, в който не се начислява лихва). Други кредити (потребителски, бизнес) също не съм вземал до момента. Банките в Канада си имат естественно и своите недостатъци (за клиентите де) - еврото не е валута, с която населението и бизнесите оперират постоянно, даже не можеш да обмениш във всеки клон на банка. За сметката ми в евро, която освен, че е на 0.00% лихва, има и много други неудобства, за които човек не би и повярвал, ако не е имал такава сметка - не мога нито да внасям пари (в евро) в брой, нито да тегля в брой. Само банкови трансфери. Ако искам да внеса на гише в банката, трябва да внеса еврото в сметката си в канадски долари (където естественно ми обменят парите по курс на банката), после да ги прехвърля в евровата сметка (още веднъж се обменят по курс на банката) и става дявол на магаре. Ако искам да тегля в евро, най-добрият начин е да ми издадат банков чек (което пак струва нещо си), който примерно мога да осребря в чейндж бюро. Другите банки са с подобни условия, е, някои дават 0.5% лихва за сметка в евро, но съм си избрал тази, защото там ни е бизнес банкирането и ми е удобно от други гледни точки. Повтарям, че еврото не е валута, с която се оперира масово, със сметките в канадски и щатски долари е много по-различно. Като цяло банковата система обаче е много не-еластична и консервативна (доста хора се оплакват), от друга страна си мисля, че това пък е една от причините системата да е изключително стабилна сама по себе си, както и икономиката като цяло (много по-различно от САЩ - в тези смутни времена нямаше банкови фалити и то без централната банка да налива ликвидност, а цените на НИ само се покачват, поне до момента).
@Барба - ами не е като в западно-европейските банки - лихвеният процент се счита за фиксиран когато е "закован" за 5 години (тогава хората казват, че имат "фиксирана ипотека"), не съм чувал за някой, който да има фиксиран ипотечен заем за целия период - 15-20 години. Не е удобно, разбира се (меко казано) за потребителя, но мисля, че по този начин има лост, с който се регулира пазара - като "прегрее" се вдига лихвения процент, ако отслабне се сваля, а и банките винаги си вземат своето или както ние казваме "смучат".
П.П. Барбич - направи си справките (това го умееш добре) и ще видиш, че Канада не изпадна в криза. Не е като да не се е отразило на икономиката изобщо, но далеч по-малко от САЩ или която и да е държава от ЕС. Добре е да сме обективни - кофтито неща са си кофти, добрите - добри.